Цього дня багато луганців усе-таки прийшли на свої виборчі дільниці в надії на зміну обставин, які дадуть змогу виконати конституційний обов’язок. Однак, «поцілувавши» зачинені двері, ішли розчарованими. Дива, на жаль, не сталося. Усі виборчі дільниці обласного центру були зачинені, а це означає, що кілька сотень тисяч мешканців Луганська в президентських виборах участі не брали. Не відкрилися виборчі дільниці в Сєверодонецьку, Лисичанську, Антрациті, Ровеньках, Слов’яносербському Станично-Луганському районах та в інших. У двох останніх, до речі, дільниці не працювали на настійну вимогу міліції, яка вирішила, що не зможе забезпечити доставлення та охорону бюлетенів. У підсумку із 12 територіальних округів області голосування проходило тільки на двох — ТВО-114 і ТВО-115. Однак і тут удалося відкрити не всі виборчі дільниці. У результаті, за даними Луганського обласного відділення Комітету виборців України, із 197 виборчих дільниць ТВО-114 працювала лише половина. У ТВО-115 ситуація трохи краща, проте й тут із 200 дільниць відкрито 186. Вибори змогли провести в основному в сільських районах — Міловському, Марківському, Новопсковському.

Не проводилися вибори і в Алчевську. На всіх дільницях було вивішено оголошення від імені «Луганської народної республіки» про їх скасування. Алчевці, які прагнули виконати свій громадянський обов’язок, були обурені такою сваволею. Не працювали виборчі дільниці в Рубіжному, хоча обстановка 25 травня тут була вже порівняно спокійною і на будівлі міськради вивісили український і міський прапори. У зв’язку із ситуацією не відбулися намічені вибори міських голів в Антрациті й Лисичанську. 

У день проведення виборів сталося кілька нападів на виборчі дільниці в тих населених пунктах, де голосування все-таки вдалося організувати. У Новоайдарському районі озброєні люди захопили виборчу дільницю № 440266.

Як розповів один із членів комісії, одинадцять озброєних людей прибули двома автомобілями і під дулами автоматів забрали виборчу документацію та бюлетені. Ця інформація послужила тривожним сигналом для членів комісії сусідньої виборчої дільниці, розташованої неподалік у селищі Айдар-Миколаївка. Не чекаючи збройного нападу, члени комісії самостійно прийняли рішення евакуювати всю виборчу документацію, тимчасово перервавши процедуру голосування.

Припинили роботу у зв’язку з нападами й інші виборчі дільниці району. До цього часу проголосувати встигло понад 1 тис. 100 людей. Загалом упродовж дня 25 травня терористи атакували шість виборчих дільниць цього району. Правоохоронцям удалося затримати 14 нападників, а також їхній транспорт, у якому виявлено вилучені бюлетені. За інформацією одного із джерел, серед бойовиків є «прокурор РФ із Криму», «козак-отаман» і «сотники Луганської народної республіки».

Без ексцесів президентські вибори відбулися тільки у Старобільську, де дислокуються українські війська.

Луганськ.