Просять припинити повноваження

Десять депутатів Верховної Ради просять парламент достроково припинити їхні депутатські повноваження у зв’язку з переходом на роботу в Кабінет Міністрів. Про це «Голосу України» повідомили в парламентському Комітеті з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України.

Заяви вже подали представники Партії регіонів: Прем’єр-міністр Віктор Янукович, Перший віце-прем’єр і міністр фінансів Микола Азаров, віце-прем’єр Андрій Клюєв, віце-прем’єр і міністр будівництва Володимир Рибак, міністр охорони навколишнього середовища Василь Джарти, міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб (усі — фракція Партії регіонів), соціалісти —міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко, міністр транспорту і зв’язку Микола Рудьковський, від блоку «Наша Україна» - міністр закордонних справ Борис Тарасюк і міністр сім’ї, молоді і спорту Юрій Павленко. А от міністр юстиції Роман Зварич (фракція блоку «Наша Україна») поки що не подав заяви про складання депутатських повноважень. Однак він має це зробити до 24 серпня, інакше, за словами представника комітету, в нього можуть з’явитися проблеми у Міністерстві юстиції.

Планується, що 6 вересня відбудеться перше засідання комітету, на якому буде розглянуто заяви депутатів, і, найімовірніше, вже наступного дня питання про дострокове припинення повноважень буде винесено на розгляд у сесійний зал.

Що сильніша опозиція, то краще владі

Народний депутат (фракція Партії регіонів) Рінат Ахметов заявив, що зробить усе, щоб у новому уряді конфліктів не було. «Інакше це зруйнує економіку, і інвесторів доведеться просто затягувати в Україну», — відзначив депутат в інтерв’ю «Коммерсант-Украина».

Відповідаючи на запитання про те, як складатимуться стосунки з міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, депутат-«регіонал» уточнив: «У нашому уряді багато професіоналів, навіщо ж їх забирати». А от колишній прем’єр Юлія Тимошенко, за словами «регіонала», дуже сильний політик, у якого є майбутнє. «Але ми цього і хотіли — сильна влада і сильна опозиція, — сказав Р. Ахметов і додав: — Що сильніша вона, то краще нам».