Із сьомої ранку в понеділок міжнародний аеропорт Донецьк тимчасово призупинив обслуговування рейсів. Як повідомили в прес-службі аеропорту, близько третьої ночі на територію приїхали кілька десятків озброєних представників «Донецької народної республіки» і зажадали вивести українських військових, які охороняють внутрішній периметр аеропорту. Пострілів і силового протистояння не було.

«На території аеропорту перебувають озброєні люди, це вагомий привід призупинити роботу із міркувань безпеки. Аеропорт не під контролем «ДНР», периметр не порушено, у стерильних зонах сторонніх немає», — сказав начальник прес-служби Дмитро Косінов.

Очевидці повідомляють, що неподалік аеропорту дорогу перекрили міліцейські автомобілі, до термінала нікого не пропускають. Біля блокпосту стоять люди з валізами, які планували летіти. Близько десятої в напрямку аеропорту проїхали три вантажівки з озброєними сепаратистами, міліція їх пропустила.

А вже в обід стало відомо, що в Міжнародному аеропорту Донецьк розпочалася активна фаза антитерористичної операції. Над будівлею очевидці бачили дим, а стрілянину і вибухи було чути далеко в місті. Після того як озброєні бойовики, які представляють самопроголошену «Донецьку народну республіку», відмовилися складати зброю, розпочалася повноцінна антитерористична операція, повідомив прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашківський. Два літаки Су-25 здійснили попереджувальні постріли, у відповідь бойовики відкрили хаотичний вогонь з усіх видів зброї. Після заходу винищувача МіГ-29 озброєні сепаратисти розсіялися по території.

В аеропорту висадився десант українських військових, розпочалося зачищення території. З вертольота знищено зенітну установку, яку захопники обладнали на даху термінала. На допомогу сепаратистам прибули озброєні люди з центру міста — на КамАЗі, легкових автомобілях і автобусах. «Це переважно чеченські бойовики. Колона зупинилася за два кілометри від аеропорту. Спішилась і зараз намагатиметься пробитися до «своїх». АТО триває», — зазначив прес-офіцер у коментарі «Голосу України».

У прес-центрі АТО кажуть, що не ведуть жодних переговорів із терористами, а також спростовують чутки про нібито збитий бойовиками український вертоліт. Через бойові дії в районі аеропорту спорожніли сусідні вулиці, закриваються торговельні центри, офіси.

Вл. інф.