Алло, Зміїний...

Одеська область. Острів Зміїний тепер доступний для абонентів мобільного зв’язку. Це стало можливим після того, як фахівці змонтували на двадцятиметровому маяку острова антену. А необхідне устаткування розмістили в одному з приміщень прикордонного поста. Нагадаю, що на острові Зміїний, котрий незабаром матиме назву селище Білий, проживають приблизно 60 осіб. У їхньому користуванні більш як 40 мобільних апаратів. Тож мобільний зв’язок працюватиме в інтенсивному режимі.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Тарифи можуть і впасти

Хмельницький. Громадські слухання щодо зміни тарифів на вивезення побутового сміття в обласному центрі показали, що ціни на комунальні послуги можуть не тільки зростати, а й падати. Навести порядок у їх розрахунках взялась нова міська влада.

Раніше гроші за ці послуги сплачувались у жеки, хоча виконувала їх окрема організація — «Хмельницькомунтранс». До того ж тарифи практично не враховували кількість мешканців у квартирі, вік житла і якість надання послуги. При такому підході хмельничани дуже часто скаржились на те, що сміття накопичується у сміттєпроводах і біля під’їздів. Водночас і «Комунтранс» невдоволений старими тарифами, адже зростання цін на енергоносії спричинило чималі збитки організації.

Міська влада хоче не просто підняти тарифи, а насамперед упорядкувати їх, зробити послугу якісною, а ціни доступними. З’ясувалося, що для цього не обов’язково завжди піднімати вартість послуги. Наприклад, середній п’ятиповерховий будинок нині платить за вивезення сміття близько 106 гривень, а за новими розрахунками цифра може впасти до 90. Однак мешканці віддаватимуть ці гроші вже не в жеки, як це було раніш, а «Комунтрансу». Щоправда, декому доведеться платити і більше, але це повинно зобов’язати комунальників працювати краще.

Останнє слово у прийнятті нових тарифів мають сказати самі хмельничани під час громадських слухань з цього питання.

Ірина КОЗАК.

Нові плити здешевлять багатоповерхівки

Чернігів. На базі ВАТ «Домобудівник» став до ладу поки що єдиний в Україні цех із виготовлення пустотілих плит перекриття за технологією «Тенсиленд». Уже виконано будівельно-монтажні роботи з встановлення суперсучасного обладнання, за допомогою якого з’явилася можливість виготовляти одночасно на 8 доріжках 96-метрові плити-конструкції шириною 1200 міліметрів і товщиною 220 міліметрів. З їх допомогою можна зводити житло за мінським варіантом «Аркос-1», тобто довести кількість поверхів до 70. Хоча поки що для Чернігова та Києва при сучасних темпах забудови гарний та економічний варіант — 18—25-поверхівки. За рік «Домобудівник» планує виготовити до 250 тисяч квадратних метрів плит нового зразка. Особливістю цієї новітньої технології є те, що продукцію можна ділити на плити різного розміру за побажанням замовника. Пустотілі плити дешевші за звичайні, оскільки містять у п’ять разів менше металу.

Сергій ПАВЛЕНКО.