Уранці в неділю в Донецьку було порожньо, а двері навчальних закладів, де зазвичай розташовуються виборчі дільниці, виявилися зачиненими. Громадяни, які за звичкою прийшли до дільниць, дізнавалися від чергових, що комісія не працює.

— Прийшов дізнатися, бо не отримував запрошення. Хоча мені здається: хоч голосуватимемо, хоч не голосуватимемо — за нас уже все вирішено. Але чому не дають провести вибори? Що це за «Донецька народна республіка»? Що вони зробили для народу? Якби вони справді думали про нас, вони б людей не вбивали, — обурювався під дверима однієї з комісій пенсіонер, який назвався Миколою Івановичем.

Загалом у Донецькій області працювали 528 дільниць — із 2425 сформованих. Сто відсотків дільниць відкрилися в Димитрові, Добропіллі, Олександрівському, Володарському і Першотравневому районах, більшість — у Красноармійську, Добропільському, Красноармійському, Амвросіївському, Волноваському, Тельманівському районах. У Маріуполі проголосувати можна було на 202 дільницях із 216, у Старобешівському районі — на 9 із 41.

«Голосування проходило спокійно, люди ішли», — поділилася враженнями член виборчої комісії, розташованої у школі № 10 Красноармійська, Ольга Квітка. За її словами, підготовка була дуже важкою: «Особисто я написала три заяви до прокуратури про саботаж виборів. Комісію створили, але її члени відмовлялися від роботи, хоча й не писали заяви. Зрештою роботу вдалося налагодити. Але телефон до останнього комісії не виділяли, працювали без телефону. Канцелярського приладдя не вистачало, корінці від бюлетенів відривали руками, бо єдині ножиці зламалися. Запрошення по квартирах розносила особисто. Люди були задоволені. Обійшла дев’ять будинків, і лише в трьох випадках була спроба нападу. А так усі привітно зустрічали».

У день виборів озброєні люди відвідували в Донецьку не лише дільниці для голосування. Повідомляли також про захоплення готелю «Вікторія» в центрі міста та офісу телеканала «Юніон». Від журналістів вимагали розмістити в ефірі прапор самопроголошеної «Донецької народної республіки» та висвітлювати її діяльність.

Близько двох тисяч осіб оточили вхід до приватної резиденції Ріната Ахметова, розташованої на околиці Донецька. Проросійські активісти вигукують «Ахметов — ворог народу!» та «Екскурсія!».

Дві години учасники пікету чекали завершення переговорів за участі керівництва самопроголошеної «Донецької народної республіки». До присутніх вийшов «прем’єр-міністр» ДНР Олександр Бородай, який повідомив, що переговори завершено, господар резиденції перебуває в Києві, йому передали вимоги протестувальників.

«Екскурсії не буде», — розчарував проросійських активістів «прем’єр». За його словами, переговори будуть продовжені, а бійці організації «Оплот» (близької до сепаратистів) беруть під охорону резиденцію. Наприкінці пікетування біля воріт залишилося менше тисячі осіб — із двох з половиною тисяч. Решта учасників роз’їхалася, побачивши озброєних людей біля паркану чи не витримавши спеки.

Донецьк.