Минулої неділі одночасно з президентськими виборами у понад 40 містах України відбулися місцеві перегони. Порадувала активність українців, яких не злякали ні спека, ні гроза, ні черги. У нас з’явився унікальний шанс для нового відліку в історії. Віра в мир, у розвиток країни, у гідне майбутнє....

Київ. Тут виборці отримували одразу чотири бюлетені. Один — із виборів Президента, другий — київського міського голови та ще два — з виборів до Київради (за партійними списками та в одномандатних округах). Кандидатуру П. Порошенка у столиці підтримали 63,62 відсотка виборців. Це один із найвищих показників по країні. Водночас, за даними експертів, найбільшою проблемою у столиці стало формування виборчих комісій. Випадки істотних змін у складі комісій, зокрема ДВК, безпосередньо у переддень голосування мали в Києві масовий характер. Ці зміни, зазначили в Комітеті виборців України, загалом негативно вплинули на організацію голосування, оскільки новопризначені члени комісій були недостатньо підготовлені до роботи в дільничних виборчих комісіях.

Що стосується результатів київських перегонів, то, за даними Київської міської територіальної виборчої комісії, станом на ранок понеділка було отримано перші результати голосувань із 50 спецдільниць у шести районах столиці. Відповідно до них, на виборах міського голови перемагає Віталій Кличко з результатом 57,3 відсотка. Друге місце посів голова Київської міськдержадміністрації Володимир Бондаренко — 7,85, третє — екс-київський міський голова Олександр Омельченко (7,76 відсотка), четверте — народний депутат Леся Оробець (7,54), п’яте — народний депутат, голова «Європейської партії» Микола Катеринчук (5,0). Решта кандидатів набрали менш як три відсотки.

Вл. інф.

Львів. В області на дільниці прийшли 1 520 626 осіб — це 76,9 відсотка від усіх виборців. Ще активнішими були в Моршині (90 відсотків) та у Стрийському і Сокальському районах (84).

Вибори прийшли демократично і без грубих порушень. Порядок на дільницях забезпечували 2780 міліціонерів та 3700 представників громадських об’єднань. Конфліктні ситуації виникали лише тоді, коли виборці не знаходили своїх прізвищ у списках для голосування.

Відсоток відданих голосів за Петра Порошенка вищий, ніж загальноукраїнський — за попередніми даними, майже 70 відсотків.

На думку представників громадськості, серйозних порушень не виявлено — це були найспокійніші за останні десятиліття вибори. Не зафіксовано жодних фактів фальшування чи підкупу виборців. Лише напередодні виборів один зі штабів випустив антипорошенківську газету, що стало предметом розслідування.

Як ніколи досі, процес підрахунку голосів відбувався у спокійній атмосфері, бо раніше завжди чекали якогось підступу. Приміром, у Бродівському районі, який давав великий відсоток голосів «Свободі», після підрахунку 60 відсотків бюлетенів симпатії розділились так: П. Порошенко — 61 відсоток, Ю. Тимошенко — 16, О. Ляшко — 9, А. Гриценко — 7, О. Тягнибок — 3. Тож, як бачимо, радикальну нішу замість представника «Свободи» зайняв Олег Ляшко.

Богдан КУШНІР.

Ужгород. За попередніми даними, на Закарпатті участь у президентських виборах узяли трохи більш як половина виборців — 51,72 відсотка. В усіх округах і на дільницях вибори пройшли спокійно.

До прикладу, в Ужгороді на дільниці 210731, що розташовувалася в будівлі лінгвістичної гімназії імені Т. Шевченка, в історичному центрі міста, — з 1212 виборців проголосували 776, тобто 64 відсотки. «Працювали ми злагоджено, атмосфера у нас була дуже приємна, — розповіла голова дільничної комісії Мар’яна Мишак. — До нас заходили керівники міста, а зі спостерігачів був із Конгресового комітету Америки Майкл Чолевка, з Москви приїхав Олександр Річков, працювала знімальна група Словацького телебачення — Мартин Токар і Вікторія Доричева і, зрозуміло, представники від кандидатів у Президенти».

Загалом свій голос за нового главу держави віддали понад 65 відсотків ужгородців. А по області — ще більше. Приміром, у селі Кушниця Іршавського району прийшов голосувати Іван Дочинець, котрий народився 26 квітня 1913 року!.. Дідусь бадьорий і жвавий. Прагне, щоб Україна стала процвітаючою державою.

Ще один штрих: у вишиванках до урн приходили велика кількість виборців. Навіть у Береговому, де половина мешканців угорці, люди одягали вишиванки. Це ще раз засвідчує палкий патріотизм усіх українців незалежно від національності.

Василь НИТКА.

Черкаси. Незвичайний флешмоб спостерігали виборці під приміщенням однієї з дільниць у Кам’янського району Черкащини. Члени маловідомої молодіжної громадської організації «Граблі» мовчки тримали у руках сільськогосподарське знаряддя та аркуші паперу з написом: «Не наступай на граблі по-новому». Оскільки флешмоб не є агітацією чи рекламою, то організаторів і виконавців дійства ніхто не чіпав.

Загалом голосування в області пройшло активно і спокійно. Явка виборців становить близько 70 відсотків. Штаб Петра Порошенка повідомляє, що результат голосування за лідера «Солідарності» буде одним із кращих в Україні. Громадські спостерігачі звертають увагу на несподіваний злет у рейтингу кандидата у Президенти Олега Ляшка. За нього проголосувала переважна частина сільського населення.

За паралельним підрахунком голосів, на виборах міського голови Черкас лідирує Сергій Одарич, колишній очільник міста.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Херсон. Небувалим патріотичним підйомом відзначилися вибори Президента України на Херсонщини. Багато хто з виборців побажав заявити про свою підтримку єдності держави, прийшовши на дільниці у вишиванках. Голосувати в регіон (переважно до сусіднього з півостровом Генічеського району області) прибули сотні кримських татар, котрі заледве «продерлися» крізь заслони російських окупантів на блокпостах. У чотирьох виправних колоніях Херсонщини взяти участь у народному волевиявленні побажали також усі 768 осіб, котрі відбувають тут покарання за вироками, винесеними судами АР Крим ще до окупації. Незалежно від того, який кандидат кому прийшовся до душі, кримчани з числа засуджених зійшлися в одному: новий очільник держави має зробити все задля повернення анексованого півострова.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Запоріжжя. Явка виборців становила 50,39 відсотка. Загалом більш прогресивний обласний центр проголосував активніше за область. Та й то у Запоріжжі дещо зіпсував показники зазвичай найбільш національно свідомий Правий берег (лише 51 відсоток), а ось, здавалося б, «пенсіонерський» центральний Орджонікідзевський район вийшов на 57 відсотків. Щодо сільських районів, то тут серед лідерів — низка приміських територій, а ось Мелітополь і Мелітопольський район, напевне, були більш зайняті чи збором черешні, чи полуниці і тому відверто проігнорували вибори. Тут була лише 40-відсоткова явка виборців.

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Полтава. На Полтавщині у штатному режимі діяли всі 1272 виборчі дільниці. На них та прилеглих територіях під час голосування правоохоронці не зафіксували порушень громадського порядку. Своє волевиявлення стосовно кандидатури майбутнього очільника держави в регіоні засвідчили 64 відсотки виборців. Його результати під час визначення головних фаворитів президентської гонки, за попередніми даними, майже не відрізняються від загальноукраїнських. Оскільки на абсолютній більшості дільниць виборці одержували тільки один бюлетень, то великих черг тут не спостерігалося.

Василь НЕЇЖМАК.

Миколаїв. За попередніми результатами голосування, міським головою Миколаєва обрано Юрія Гранатурова — секретаря міськради, що виконував обов’язки міського голови після раптової смерті Володимира Чайки. На другому місці, з невеликим відривом, — Сергій Ісаков.

Однозначним лідером президентських виборів у регіоні, як і загалом по країні, став Петро Порошенко. У декількох округах на другому місці в президентських перегонах іде Сергій Тігіпко, випереджаючи Юлію Тимошенко.

Зазначимо й невеликий локальний успіх Вадима Рабіновича, який набрав на Миколаївщині близько 6 відсотків і на одному з округів навіть випереджає Тимошенко, йдучи на третьому місці.

Загалом вибори пройшли спокійно й організовано. Явка виборців на Миколаївщині становила 51,61 відсотка.

Ірина НЕЖИГАЙ.

Луцьк. За високої активності населення пройшли вибори на Волині. У голосуванні взяли участь 71,82 усіх внесених до списків виборців. Як і в колишні часи, люди йшли на виборчі дільниці сім’ями, беручи із собою дітей, онуків. Багато хто вдягав у цей день вишиванки. Хоча не обійшлося і без прикрощів. Прямуючи на виборчу дільницю, в Луцьку на вулиці Корольова помер 80-літній чоловік. У селі Жидичин Ківерцівського району з вини члена виборчої комісії було зіпсовано 60 бюлетенів. На одній із дільниць обласного центру двоє підпилих чоловіків, 1982 року народження, зірвали інформаційні матеріали. Їх затримала міліція. Однак загалом вибори прийшли організовано.

Микола ЯКИМЕНКО.

Рівне. Уже на десяту годину ранку 26 травня практично завершили прийом протоколів від дільничних комісій на ОВК №155 (із центром в смт Гоща), а також на ОВК №156 (центр — м. Дубно), де залишалося прийняти протоколи із двох дільниць. На інших округах справи йшли повільніше.

Проте спостерігачі громадянської мережі «Опора», які перебувають в окружних виборчих комісіях, фіксують чимало випадків, коли у протоколах, привезених до ОВК, трапляються арифметичні та граматичні помилки. Таке спостерігається на ОВК №154 (центр — м. Рівне), де майже третина протоколів — з помилками. За словами спостерігачів «Опори», помилки трапляються через неуважність та поспіх членів ДВК, а часто й через неграмотність. Такі протоколи, за рішенням ОВК, відправляють на уточнення.

Олександра ЮРКОВА.

Івано-Франківськ. Прикарпаття — у першій трійці за рівнем явки на президентських виборах. Найактивніші були мешканці Львівщини — 78,2 відсотка, на другому місці Тернопільська область — 76,63, Івано-Франківщина — 73,95 відсотка.

Загалом вибори на Прикарпатті минули спокійно і без суттєвих порушень, принаймні таких, що могли б вплинути на загальне волевиявлення зафіксовано не було.

Нагадаємо, що іванофранківці обирали не тільки Президента України, а й свого представника до Верховної Ради (виборчий округ №83). Відтак на дільницях виборці отримували по два бюлетені для голосування.

Черги у приміщеннях ДВК були, певно, єдиними незручностями на цих перегонах. Але і в них є свій позитив. За словами керівника проектів обласного КВУ Ігоря Ткача, це свідчить про активність громадян, і вона є рекордною серед усіх виборів, що проводилися на теренах краю.

Для понеділка, 26 травня, характерні вже інші черги. Відповідальні особи з дільничних комісій очікують свого часу, щоб подати всі документи до Івано-Франківської ОВК.

Загалом на Прикарпатті діють 7 окружних та 1034 виборчі комісії. Понад мільйон мешканців є потенційними виборцями, з них понад 181 тисяча проживають в обласному центрі. Усі ДВК у день виборів працювали під надійною охороною. На дільницях, де зареєстровано 1—2 тисячі виборців правоохоронцям та рятувальникам допомагали громадські активісти з числа афганців, самооборони, по селах до них долучилися лісники.

Галина БРУХАЛЬ.

Хмельницький. Голосування пройшло без грубих порушень громадського порядку. Всі виборчі дільниці Хмельниччини завершили свою роботу вчасно. Кількість зареєстрованих порушень порівняно з попередніми виборами — рекордно низька: упродовж дня зафіксовано лише три незначні адміністративні правопорушення, пов’язані з виборчим процесом. Голосувати прийшли майже 725 тисяч мешканців краю, що становить понад 69 відсотків виборців. В окремих округах явка становила 71— 72 відсотки.

Ірина КОЗАК.

Чернігів. Вибори на Чернігівщині пройшли спокійно і без ексцесів. Про це заявив під час прес-конференції в рамках виборчого марафону в дискусійному клубі «Експертна думка» голова обласної ради Микола Звєрєв. Загалом зафіксовано кілька несуттєвих порушень. Опівночі, за даними спостерігачів, в усіх окружних виборчих комісіях Чернігівщини не працювала інформаційно-аналітична система «Вибори», що сповільнило діяльність членів ОВК. За попередніми даними, у виборах на Чернігівщині взяли участь близько 65 відсотків виборців. Лідер виборчих перегонів — Петро Порошенко.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Підрахунок голосів на виборчій дільниці №800212 215-го виборчого округу в Дарницькому районі столиці.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Майже 50 кримських татар із Криму прибули проголосувати на виборах Президента до Новоолексіївки Херсонської області. Від поста Чонгар їхали в автоколоні з українськими та кримськотатарськими прапорами. 

 

Фото надано Ескендером Барієвим, Центр політичного аналізу і прогнозування «Крим».