Головна мета нового уряду — знайти найкоротший шлях, який би дав відповіді на виклики сьогодення, а не ганьбити своїх попередників. Про це заявив на першій прес-конференції у ранзі нового Прем’єр-міністра України Віктор Янукович, уже вдруге обраний на цю посаду. «У ситуації, в якій перебувала країна майже чотири місяці, тобто — політичної кризи, ми зобов’язані шукати шляхи для створення єдиної команди, яка складатиметься з чотирьох політичних сил — «Наша Україна», Партія регіонів, Соціалістична партія і Комуністична», — сказав В. Янукович. І зауважив, що до спільної роботи у виконавчій владі запрошено не тільки політиків, а передусім професіоналів, людей, здатних працювати ефективно на суспільство і отримувати оптимальний результат. «А оцінку роботі даватимуть люди», — сказав прем’єр.

Водночас Віктор Янукович наголосив, що очолюваний ним уряд готовий до роботи з опозицією. «Ми зацікавлені в тому, щоб опозиція завжди мала можливість висловити своє бачення з того чи іншого питання, — зазначив він. — Співпраця всіх гілок влади — Президента, виконавчої, законодавчої — дає можливість будувати сучасні проекти у тих чи інших напрямах життя нашої країни».

Новий уряд, за словами прем’єра, найближчим часом запропонує суспільству, Президенту та Верховній Раді програму невідкладних заходів, розраховану до кінця 2006 року. Цьогоріч також має бути розроблено програму стратегічного розвитку країни на найближчі п’ять років. Її складовою буде програма соціально-економічного розвитку країни в 2007 році. Для обговорення цих програм, ще перед винесенням на розгляд парламенту, залучатимуть громадські організації та політичні партії.

Віктор Януковиич також висловився за потребу вдосконалення структури Кабінету Міністрів, обов’язкового перегляду Держбюджету-2006 до кінця цього року, а також спеціального розгляду ситуації щодо підготовки до зими, реалізації врожаю 2006 року.

«Ніякої люстрації кадрів не буде», — пообіцяв прем’єр. І повідомив, що підписав окреме доручення, яким зобов’язав до цього керівників усіх відомств: з тими, хто звільнятиметься, обов’язково проводитимуть співбесіди, й ці люди обов’язково будуть працевлаштовані.

«Ми шукатимемо шляхи, щоб наша ефективна праця завжди була нашим обов’язком, — запевнив В. Янукович. — Ми завжди будемо про кожний свій крок обов’язково повідомляти суспільство: як ми робимо і чому так робимо». Прем’єр також пообіцяв, що всі положення Універсалу національної єдності, підписаного різними політичними силами, буде враховано у програмі діяльності нового Кабінету Міністрів. А відповідаючи на запитання щодо федералізму, В. Янукович заявив: ця проблема виникла на емоційній основі під час президентських виборів 2004 року. А нині актуально не це, а реформування місцевого самоврядування.