У «Голосі України» за 12 травня було опубліковано статтю С. Павленка «Полювання за вагітними», у якій розповідається, як у Бахмачі спритні підприємці беруть на роботу вагітних жінок, встановлюють їм високі оклади, а потім працівниці нараховується допомога по вагітності та пологах у розмірі понад 15—50 тисяч гривень, далі направляється лист про відшкодування витрат по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. У такий спосіб чимало ділків вже лише за папірці заробили по 100—200 тисяч гривень. Повертаємося знову до цієї теми.

Як таке може бути? Чому таке допускається? На ці запитання мені, як автору, доводилося відповідати у Прилуках, Городні, Мені під час зустрічей із читачами. Адже справді у чинному законодавстві виникла прогалина, яка допускає такі махінації. А відтак у 2003 році Бахмацька міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності здійснила 34 виплати вагітним на суми понад 10 тисяч гривень (разом 369 тисяч гривень). У 2004 році охочих отримати по стільки само і більше вже стало 60. А за минулий рік і перший квартал цього року в Бахмачі таких карколомних виплат вагітним нараховують аж 197! Зрештою, цей «досвід» поширився і в інших районах не тільки Чернігівщини, а й усієї України.

Однак, як свідчить редакційна пошта, не всі читачі згодні з тим, що не можна довести провину підприємців, які на паперовому шахраюванні заробляють великі кошти.

«Методи» деяких перевірок мені відомі не з балачок, а за конкретними прикладами, — пише у листі до редакції колишній співробітник міліції Микола Цепух. — Знаю і згаданих і не названих людей, бо я живу в Бахмачі... Як і чи взагалі хтось перевірив у прудких підприємців дуже прості питання:

1. Коли і чи законно введена «під вагітну» та посада з окладом, більшим за керівницьку?

2. Хто займає цю посаду після виходу в декретну відпустку поважної (за окладом) пані? (Виходячи з окладів, такі посади для підприємців незамінні і без них «фірми» згинуть).

3. Чи хоч хтось повернувся після декретної відпустки на свою посаду з тим же окладом?

4. Де були такі VІP-персони до зарахування їх на посади в останні дні вагітності?

5. Чи відомо службі зайнятості про вивільнення таких посад на час декретних відпусток?

6. Скільки таких вагітних «на сносях» перейшло через одну й ту саму «благодійну» фірму?

Є ще чимало запитань, які, на мою думку, належало б з’ясувати МВС, прокуратурі, СБУ, податківцям».

Зауваги Миколи Цепуха досить слушні, і, сподіваюсь, їх візьмуть до уваги контролюючі цей процес відповідні служби. Тим часом корпункт отримав досить важливе розширене повідомлення з приводу вищезгаданої ситуації від заступника начальника УБОЗ МВС України в Чернігівській області Ігоря Ігнатенка:

«Сучасна соціальна політика держави стосовно матеріального забезпечення жінок, що готуються стати матерями, істотно вплинула і на їхній статус в суспільстві. Вже минули ті часи, коли вагітних не дуже охоче брали на роботу. Нині ситуація змінилась. Згідно з чинним законодавством вагітна має право на першочергове працевлаштування. У разі відмови — суд буде не на боці роботодавця. Держава, крім того, згідно з чинним законодавством, через установи Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності забезпечує і матеріальну компенсацію майбутній матусі. Тому законослухняні бізнесмени не поспішають відмовляти таким кандидатам на роботу, а навпаки, самі шукають і охоче беруть на роботу дорогоцінного працівника.

Співробітниками відділу боротьби з організованою злочинністю Прилуцького міськрайвідділу УМВС України в Чернігівській області в ході реалізації оперативної інформації було викрито факти привласнення грошових коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з боку посадових осіб одним з приватних підприємств Бахмача.

Під час вивчення наявних матеріалів та перевірки інформації було встановлено, що посадові особи цих підприємств, з метою наживи та заволодіння коштами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, оформляли відповідні бухгалтерські документи про прийом на роботу жінок, які перебували на 7-му місяці вагітності, при цьому безпідставно встановлюючи їм завищені посадові оклади.

Працівниці, яка, до речі, жодного дня не працювала на вказаному підприємстві, а лише підписувала відповідні документи, нараховувалась допомога по вагітності та пологах у розмірі 15—18 тис. грн., а потім відразу направлявся лист про відшкодування витрат Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Тобто підприємець підганяв середній заробіток працевлаштованої до 200—250 грн. за день, а компенсувати дні перебування на лікарняному повинен був Фонд. Зрозуміло, майбутня мама лише розписувалась про одержання встановленої суми, а насправді їй давали на руки 2—4 тис. грн., щоб мовчала. Все інше залишалось в руках хитрого підприємця. Так організованою злочинною групою в складі трьох посадових осіб цього підприємства з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності було отримано понад 49 тис. грн., з яких більш як 44 тис. грн. — привласнено.

За матеріалами працівників УБОЗ УМВС України в Чернігівській області відносно цих осіб порушено кримінальну справу, в ході розслідування якої задокументовано сім фактів їх протиправної діяльності.

У червні поточного року цю кримінальну справу направлено до суду.

Також правоохоронцями встановлено, що за даною схемою Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності протягом 2005 — 2006 років з бюджету відшкодовувалися грошові кошти і на інші приватні фірми Бахмацького району. На цей час вже порушено ще одну кримінальну справу. Перевірки законності цих відшкодувань тривають».

Як бачимо, такої інформації під час попередньої публікації ми не мали. А тому це вселяє надію, що правоохоронці все-таки власними силами зможуть навести порядок у вищезгаданій сфері.

Щоправда, ще не сказали своє слово суди. Якщо вони виявляться безсилими дати належну оцінку існуючій практиці отримання великих коштів з майстерно скомпонованих папірців, то, схоже, до цієї актуальної теми мають усе-таки повернутися законодавці. Адже встановлення чіткого регламенту отримання виплат вагітним убезпечить від зловживань та спроб наживатися на майбутніх дітях всіляких пройдисвітів.

Чернігівська область.