Перша українська гімназія в Краматорську має репутацію престижного закладу. Тим гучнішим став скандал, який розгорівся навколо так званої справи К. Колишнього директора гімназії Миколу К. засуджено до трьох років позбавлення волі.

Кримінал у тому, що директор свого часу видав фіктивні накази про прийняття на роботу кількох технічних працівників, заробітну плату яких забирала помічник директора із господарської роботи (завгосп). Протягом двох із половиною років було нараховано і отримано нею 4 436 гривень 88 копійок. Суд назвав це заволодінням чужим майном у великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем.

Екс-директор винним себе не визнав і заявив, що всі отримані таким шляхом кошти витрачені на потреби гімназії: на придбання театральних костюмів, передплату періодики, медикаменти, канцелярські товари, ксерокопіювання, миючі засоби тощо. Однак суд засумнівався у добрих намірах підсудного. Як пом’якшуючу обставину прийнято до уваги той факт, що колишні директор і завгосп відшкодували повністю зарплати «підсніжників».

Два місяці група вчителів і батьків учнів гімназії пікетували Краматорський міський суд під гаслами: «Не катуйте вчителів!» та «Вимагаємо скасувати вирок несправедливого суду». Адвокат засудженого Зінаїда Надієнко в апеляційній заяві звертає увагу на те, що умислу розбагатіти в її підзахисного не було. На її думку, йдеться про використання бюджетних коштів не за цільовим призначенням. Тобто гроші, які призначалися для заробітної плати гардеробницям, ішли на господарські потреби гімназії.

Автор розмовляла із учителями та батьками учнів гімназії.

Юрій Сачко, член батьківського комітету закладу: «Щоосені директор звітував перед батьківським комітетом про використані гроші, зібрані на потреби гімназії. У нього були всі чеки, все сходилося до копієчки».

Ольга Ченакал, учитель іноземної мови: «Я працюю в гімназії сім років, із дня її заснування. Скільки пам’ятаю, не було повного фінансування, викручувалися, як могли. Щоб було по-людськи, чисто, охайно, приємно. Немає грошей на канцелярські товари. А зараз же все на електронних носіях, тож треба набирати текст, придбати папір, зробити ксерокопії. Миючих засобів немає за що купити. У нашу гімназію Микола Миколайович стільки вклав! Тут багато його ідей втілено. Тепер учителі, які його підтримали, відчули тиск на собі».

Начальник міського відділу освіти та науки Віктор Суков був небагатослівним: «Який може бути коментар? Це справа, яка не прикрашає місто. А далі все вирішує суд».

Не менш лаконічним виявився міський голова Геннадій Костюков, якого цитує місцева газета «Привет»: «Теперь обыкновенного уголовника сделали политическим мучеником». До речі, нагадує газета, на суді у справі К. державним обвинувачем виступав Дмитро Костюков, син голови. То, може, Костюков-молодший за сімейною вечерею пояснить Костюкову-старшому, що назвати людину злочинцем може лише суд, вирок якого набув чинності. А в справі екс-директора гімназії свого слова ще не сказав апеляційний суд. Отже, «уголовником» на момент публікації в газеті ( 22 червня) К. ніяк бути не міг.

Своє ставлення до конфлікту виявили і учні. В альбомах випускники помістили знімок директора Миколи К., який перебував у слідчому ізоляторі. А тим часом гімназією на той момент керувала інша людина...

Донецька область.