Бути школярем... небезпечно

Це підтверджує медична статистика. Понад 52 відсотки випускників шкіл України мають серйозні проблеми із здоров’ям, 40 — страждають хронічними захворюваннями. Тенденції останніх років — зростання нервово-психічних захворювань, ранньої інвалідності. Особливо загрозливих темпів набрав туберкульоз. Навантаження перевищує допустимі норми на 1—3 години.

Але не тільки з цих мотивів небезпечно віддавати дітей до школи. В нашій області дев’ять приміщень навчально-виховних закладів визнано аварійними, 23 школи — у незадовільному стані, а 303 потребують реконструкції та капітального ремонту. 30 відсотків шкіл не підключені до централізованого постачання, очисних споруд, а гаряча проточна вода є лише у третини навчальних закладів. Більш як 60 відсотків ЗОШ не мають спортивних залів. Найбільш обділеними залишаються сільські діти.

Ситуація в країні загалом не краща. Понад 100 шкіл визнано аварійними, кожна десята потребує негайного капітального ремонту. У кожній четвертій ЗОШ не організовано гаряче харчування. То звідки візьметься здорова нація?

Відповіді на це та інші запитання шукали провідні вчені, фахівці, головні санітарні лікарі областей, представники Міністерства освіти та науки, які на розширеній колегії обговорили тему «Створення безпечних умов перебування дітей у навчальних закладах».

Вона відбулася у культурно-оздоровчому центрі «Червона калина» Тернопільського медичного університету під головуванням першого заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря України Сергія Бережнова.

На думку заступника головного санітарного лікаря Державного управління справами секретаріату Президента України Лариси Мельник, до розмови слід було залучити Міністерство у справах сім’ї і молоді, Міністерство будівництва та архітектури, Кабмін, профільні парламентські комітети.

Лариса Федорівна вважає, що Тернопільщина, де високий відсоток студентства, могла б стати пілотним проектом зі створення безпечних умов для розвитку і навчання дітей, збереження їхнього здоров’я.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

Новосели — учні

Майже п’ять тисяч школярів сільської місцевості першого вересня сядуть за парти у новозбудованих школах.

Тільки у чотирьох областях України — Івано-Франківській, Хмельницькій, Закарпатській та Львівській — у 19 нових школах пролунає дзвоник майже для чотирьох тисяч.

Усього до нового навчального року буде завершено будівництво більш як 30 загальноосвітніх навчальних закладів.