Овруцький район Житомирщини має свої особливості. За територією він належить до найбільших в Україні. Села далеко одне від одного. Деякі з них після Чорнобиля відселили. З інших, що увійшли до третьої зони, частина мешканців виїхала «добровільно гарантовано» —а це передусім молодь. Є села, де залишилися тільки пенсіонери. А що може найбільше хвилювати людей у районі, який у демографічному відношенні є одним з найстаріших? Звичайно ж, здоров’я.

Головний лікар Овруцької центральної районної лікарні Володимир Левківський провів своєрідну екскурсію для членів постійної комісії обласної ради з питань Чорнобильської катастрофи та екології. Він розповів, яких зусиль докладають медики, щоб охорона здоров’я і в цьому віддаленому районі була на належному рівні. Але разом з тим впадало у вічі, що приміщення лікарні та районного діагностичного відділення аж волають про ремонт. Однак це ще півбіди.

— Дуже бракує сучасного обладнання. Ми вже вісім років усюди звертаємося, щоб допомогли нам придбати новий рентген-апарат. Той, що стоїть у нас, куплений ще в 1960 році. Щоб зробити рентген легенів, доводиться збільшувати навантаження на трубку у 2—2,5 разу, опромінюючи додатково вже й так опроміненого пацієнта. А рентгенограму хребта взагалі зробити неможливо.

— У районі скоро взагалі не залишиться лікарів, —каже депутат обласної ради Михайло Гусаревич. — Сімдесят не вистачає вже сьогодні. А примусово направляти в третю зону, де знаходиться Овруч, не можна. Причина, чому лікарі не хочуть сюди їхати, дуже серйозна — відсутність житла. З міністерських кабінетів чути одну відповідь: «Капітальне будівництво в зоні неможливе». Але чи не варто було б виділити кошти хоч на купівлю відомчих квартир?

Овруцькій владі доводиться добряче крутитися, щоб якось позалатувати діри в бюджеті.

— Більшість виділених коштів йде на зарплату. Лише три відсотки залишається на ліки та чотири — на лікувальний процес. Міністерство фінансів України не враховує даних про густоту населення, — розмірковує голова Овруцької райдержадміністрації Ігор Клименко.

А щоб кардинально щось змінити, на думку Ірини Синявської, слід порушити питання про зміну статусу чорнобильських зон.

— Тобто ми повинні вирішити: або ми починаємо серйозно працювати, або й далі проїдатимемо соціальну допомогу, якої щороку ставатиме дедалі менше, — стверджує голова облради.

Питання, порушені під час виїзного засідання постійної чорнобильської комісії в Овручі, знайшли своє продовження на черговій сесії облради. На ній шість мільйонів гривень, що надійшли від перевиконання бюджету за перше півріччя, намагалися поділити на 80 мільйонів найнагальніших потреб. Комісія зуміла-таки вибити гроші на фіброгастроскоп для овручан. Для цього довелося «відщипнути» сотню тисяч з тих коштів, що спрямовані на завершення будівництва школи, яке триває вже півтора десятиліття.

Житомирська область.