Короткотерміновий візит

Учора в Києві з нетривалим робочим візитом перебував прем’єр Литовської Республіки Гядимінас Кіркілас. Щоб зустрітися з новопризначеним українським прем’єром, його литовський колега перервав відпустку.

— Ми плануємо обговорити взаємовідносини України та ЄС, а також двосторонні економічні питання. Без сумніву, я закличу колегу вести українську державу шляхом трансатлантичної інтеграції, — заявив напередодні Кіркілас.

Цей політик уперше прибуває до України, адже нещодавно в Литві змінився уряд, і сейм затвердив Кіркіласа на посаді на місяць раніше, ніж Віктора Януковича.

Напередодні зустрічі двох прем’єрів президенти Віктор Ющенко та Валдас Адамкус по телефону обговорили політичну ситуацію в Україні.

До Москви. У справах

Наступного тижня має відбутися візит Віктора Януковича до Москви. Про це заявив Посол України в Росії Олег Дьомін. За його словами, з російською стороною чільник українського уряду обговорить питання економічної співпраці, хоча конкретного формату переговорів іще немає. Посол наголосив на важливості впорядкування з Росією енергетичних питань, а також обговорення торговельних аспектів, промислової кооперації та спільного проекту з транспортного літака «АН-70». Як пише газета «Дело», під час візиту українська сторона планує ініціювати підписання нового варіанта міжурядового протоколу про транзит російського газу. А Кремль, зі свого боку, відновить переговори про створення Міжнародного газотранспортного консорціуму.

Напередодні в Білокам’яній побував глава Мінпаливенерго Юрій Бойко. Він провів робочі консультації з головою правління «Газпрому» Олексієм Міллером.

За попередніми даними, до Білокам’яної також збираються Перший віце-прем’єр — міністр фінансів Микола Азаров, віце-прем’єр Андрій Клюєв та глава Мінекономіки Володимир Макуха.`