Президент України Віктор Ющенко повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями для повторного розгляду закон «Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)», прийнятий парламентом 21 липня 2006 року.

Як повідомляє офіційне інтернет-представництво глави держави, Президент вважає, що цей закон не може бути підписаний з таких підстав. Зокрема, законом дано згоду на обов’язковість для України в повному обсязі Європейської соціальної хартії (переглянутої), а Кабінету Міністрів України доручається до 1 жовтня 2006 року подати графік введення всіх норм хартії. Однак низка зобов’язань, які відповідно до закону бере на себе Україна, зазначає Президент, не можуть бути виконані, з огляду на фінансові можливості держави. Так, лише для забезпечення надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, виходячи з прожиткового мінімуму (стаття 13 хартії), за попередніми розрахунками Міністерства фінансів України, необхідно наступного року близько 2,2 млрд. гривень бюджетних коштів. А поетапне набрання чинності окремих положень хартії (як це пропонується статтею 2 закону) хартією не передбачено.

Це, в свою чергу, наголошує В. Ющенко, призведе до порушення Україною зобов’язань за Віденською конвенцією про право міжнародних договорів, яка за Конституцією України є частиною національного законодавства України. Керуючись положеннями хартії та виходячи з реальних можливостей щодо забезпечення виконання Україною взятих зобов’язань, Президент пропонує викласти закон «Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)» в редакції законопроекту, який було внесено главою держави на розгляд Верховної Ради 30 червня 2006 року.