Львівська енергетика має понад 110-річні традиції. Її становлення розпочалося із «Міських закладів електричних» у 90-х роках минулого століття. 1995 р. у процесі реформування електроенергетичної галузі держави на території Львівської області було створено Державну акціонерну енергопостачальну компанію (ДАЕК), а згодом, внаслідок приватизації, — ВАТ «Львівобленерго». Сьогодні це успішне, динамічне, прибуткове товариство, у котрому працює сильна команда менеджерів-професіоналів.

Енергія успіху, образно висловлюючися, народжувалася в муках. Структурна перебудова збіглася із важким фінансовим станом енергетичного комплексу держави. Неплатежі за спожиту електроенергію призводили до нестачі коштів на придбання палива для електростанцій. Вимушені почергові відключення абонентів «Львівобленерго» спричиняли скарги мешканців області, претензії місцевих органів влади. Диспетчерські служби інколи працювали у стані... облоги. Дуже складно було пояснити причини вимкнення електроенергії тим споживачам, які справно оплачували надані послуги.

19 листопада 1998 року відбулися загальні збори акціонерів, і ДАЕК була реорганізована у ВАТ «Львівобленерго», власниками котрого стали фізичні та юридичні особи, в тому числі й держава, в якої залишився пакет з 27 відсотків акцій. У 2001 р., після реорганізації структури товариства, новообраний голова правління Володимир Матвіїшин поставив перед колективом завдання розробити програму кардинальних заходів, спрямованих на якнайшвидше подолання наболілих проблем, передусім фінансових і технічних. Адже після розподілу Львівської енергосистеми залишився важкий «спадок»: недоліки у технічному стані електромереж, розбалансована система оплати за електроенергію і проблема її нераціональних витрат.

Як відомо, за радянських часів для всіх підприємств, установ, колгоспів та інших інституцій доводилися з Києва чи Москви планові фондові показники на зарплату, ремонти, пальне тощо, в тому числі й ліміти на електроенергію. Бажання створити запаси на ліміти електроспоживання на наступний рік сприяло тому, що керівники вдавалися до можливих переплат у поточному, що безпідставно збільшувало корисний відпуск і, відповідно, «покращувало» відсоток витрат. Зрозуміло, що товариство було зацікавлене у збільшенні продажу електроенергії і не могло миритися з неплатежами та віяловими вимкненнями. Окреслені пріоритети в діяльності ВАТ «Львівобленерго» були спрямовані передусім на подолання цієї проблеми.

Доленосним для енергетиків стало скасування взаємозаліків за електроенергію. Практика бартерів у сфері енергетики в Україні набула у попередні роки системного характеру та ознак масової корупції і, немов ракова пухлина, роз’їдала фінансову основу енергетичної галузі держави.

Висока принциповість керівництва ВАТ «Львівобленерго» в питаннях вчасності оплати дала змогу товариству перейти виключно на грошові розрахунки з абонентами і відповідно налагодити регулярні розрахунки з Енергоринком. Отже, можна було приступати до розв’язання нових завдань.

Значною перешкодою для нормальної фінансової діяльності товариства стали ТВЕ (технічні витрати електроенергії). Їх рівень у 2001 році становив майже 29 відсотків за нормативних 18. Серед заходів щодо зниження ТВЕ пріоритетними стали заміна та вдосконалення приладів обліку електроенергії. У період 2002—2003 рр. спеціалісти товариства проводили планову заміну приладів обліку, котрі були підключені через трансформатори струму, на лічильники прямого включення. Це дало змогу вилучити з системи обліку практично всі трансформатори струму до 100/5 А. Через похибки, нечутливість до знижених навантажень, а також можливість несанкціонованого доступу до кіл обліку наявність таких трансформаторів струму спричинювала істотний недооблік спожитої електроенергії. За приблизними оцінками, середнє споживання електроенергії на об’єктах непобутового сектору після встановлення у них лічильників прямого включення зросло майже на 45 відсотків.

Іншим ефективним заходом стала заміна застарілих індукційних лічильників у побутових споживачів на більш чутливі, в тому числі й електронні прилади обліку. Для зменшення крадіжок електроенергії запроваджено низку технічних рішень.

Турбота про навколишню природу також є однією із важливих програм. Всім енергетикам відома проблема забруднення ізоляції повітряних ліній електропередачі птахами. Особливо дошкуляють бузьки, які стають причиною вимкнень цілих районів та й самі гинуть. У рамках співпраці з польськими енергетиками із захисту довкілля у природному парку «Розточчя» (на території України це Яворівський та частково Жовківський райони) працівники ВАТ «Львівобленерго» навесні 2005 року змонтували гнізда для лелек. Це допомогло уберегти мережі від вимкнень, а птахів — від загибелі..

Перспективним для товариства є розвиток власної генерації, в тому числі використання нетрадиційних джерел енергії. Ще в 1997 році у Львівській області реалізували пілотний проект Східницької вітрової електростанції потужністю 700 кВт. ВАТ «Львівобленерго» має великий досвід у проведенні міжнародних конференцій. Очолює цю роботу Галина Єлісеєнко, начальник відділу корпоративних зв’язків. Її ідеї та пропозиції мають підтримку в правлінні товариства, а отже, — втілюються в життя. ВАТ «Львівобленерго» нагороджене Дипломом третього Всеукраїнського конкурсу річних звітів акціонерних товариств за перемогу у номінації «Оригінальність, дизайн та поліграфія звіту» та Дипломом ІІ ступеня в номінації «Якість подання інформації у звіті».

Велику увагу товариство приділяє роботі з дітьми. У конкурсі дитячого малюнка «Світлячок» взяло участь близько 750 дітей з усієї Львівської області. Також для школярів Львівщини було проведено день електробезпеки. ВАТ «Львівобленерго» впродовж багатьох років здійснює благочинну діяльність. Сюди звертаються по допомогу і мають підтримку спортивні заклади, центри дитячої та юнацької творчості, організатори фестивалів, школи-інтернати. Упродовж кількох років ВАТ «Львівобленерго» є меценатом Львівської школи-інтернату для дітей з вадами зору. На початку 2004 року ВАТ «Львівобленерго» запропонувало свою допомогу навчально-реабілітаційному центру «Джерело», вихованцями якого є неповносправні діти. У 2004 році на благочинну діяльність було витрачено 562 186 гривень.

Ще 2001-го із власної ініціативи та за власні кошти ВАТ «Львівобленерго» виконало художнє освітлення Львівської телевізійної вежі, є попередні напрацювання щодо освітлення визначної архітектурної споруди міста Лева — церкви Св. Юра.

Про позитивну динаміку розвитку товариства свідчить визнання його досягнень не лише серед підприємств енергетичної галузі. За рейтингами «Інвестгазети», складеними за показниками 2004 року, ВАТ «Львівобленерго» посіло 14 місце серед 100 підприємств України, які мали найдинамічніший розвиток, а керівник — Володимир Матвіїшин — увійшов у число 100 найкращих менеджерів держави.

Успішна праця колективу товариства дала змогу зробити приємний подарунок і споживачам електроенергії. 1 травня 2005 року ВАТ «Львівобленерго» знизило власну складову в роздрібному тарифі на електроенергію для споживачів ІІ класу напруги, що є безпрецедентним явищем на тлі постійного зростання цін на інші види інженерного забезпечення та послуг у державі.

Товариство першим серед енергопостачальних компаній України відгукнулося на доручення уряду щодо фінансового оздоровлення галузі. Міцна енергетика — міцна держава. Ця формула є запорукою енергійного руху ВАТ «Львівобл-енерго» до нових досягнень.