Переможців не судять...

Футбол. Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Перші матчі. 9 серпня. «Слован» (Чехія) — «Спартак» (Росія). 0:0. ЦСКА (Росія) — «Ружемберок» (Словаччина). 3:0. «Лілль» (Франція) — «Работнічкі» (Македонія). 3:0. «Левськи» (Болгарія) — «Кьєво» (Італія). 2:0. «Галатасарай» (Туреччина) — «Млада» (Чехія). 5:2. «Гамбург» (Німеччина) — «Осасуна» (Іспанія). 0:0. «Копенгаген» (Данія) — «Аякс» (Голландія). 1:2. «Стандард» (Бельгія) — «Стяуа» (Румунія). 2:2. «Мілан» (Італія) — «Црвена звезда» (Сербія). 1:0. «Зальцбург» (Австрія) — «Валенсія» (Іспанія). 1:0. «Гартс» (Шотландія) — АЕК (Греція). 1:2. «Ліверпуль» (Англія) — «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа). 2:1.

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Легія» (Польща, Варшава). 1:0. Гол: Елано, 39 (п).

«Шахтар»: Шутков, Рац, Левандовський, Гюбшман, Срна, Матузалем, Фернандіньо, Агахова (Маріка, 63), Тимощук, Елано (Жадсон, 57), Брандау (Бєлік, 80). Тренер — Мірча Луческу.

«Легія»: Фабіанський, Шала, Чото, Алькантара, Гуерейро, Сурма, Володарчик (Радович, 74), Вукович (Бальде, 82), Шалаховский, Едсон, Елтон Брандау. Тренер — Даріуш Вдовчик.

Попереджено: Матузалема, 40, Шалу, 52, Фернандіньо, 70, Бальде, 90.

Арбітр — Франк де Блеккер (Бельгія).

Донецьк. РСК «Олімпійський». 24 000 глядачів.

Результат цього поєдинку дещо розчарував і «Шахтар», і його прихильників. Не секрет, що всі сподівалися на переконливіший рахунок. І, якщо об’єктивно, «Шахтар» таки мав величезну перевагу. Та все, на жаль, закінчилося мінімальним виграшем. Утім, перемогу здобуто, і попереду матч у Варшаві. Нехай «Легія» ще виграє...

Після донецького поєдинку Мірчу Луческу запитали:

— Чи вистачить переваги в один м’яч перед матчем у Польщі?

— Обидві команди досить рівні за силами. Гадаю, що 1:0, як і 0:0, у домашній зустрічі — не найгірший результат. Тепер «Легії» на власному полі доведеться розкриватися і більше атакувати, щоб вразити наші ворота. Отоді все й має вирішитися.

— Яке враження на вас справила «Легія»?

На цьому етапі Ліги чемпіонів всі матчі мають демонстративний характер. Для клубу і для гравців — привід показати себе. Віддається набагато більше сил, ніж у внутрішніх чемпіонатах. Поляки зіграли так, як я очікував, — досить агресивно в нашому штрафному майданчику. Чого не скажеш про моїх підопічних. Ми багато простили гостям, маючи перевагу. Особливо коли воротар гостей відбивав і при флангових передачах. Можливо, нас переслідувало невезіння.

Журналісти не очікували від цього суперника такої спритності. Донецька футбольна громадськість після жеребкування так раділа, начебто «Шахтар», ще не граючи, пройшов далі. Насправді все далеко не так. Я занадто багато років у футболі, тому можу сказати — потрапити до Ліги чемпіонів дуже складно, навіть якщо на шляху стоїть не така вже й сильна команда.

Даріуш Вдовчик погодився, що господарі мали перевагу. «Але, розуміючи силу «Шахтаря», ми постаралися яконайбільш гідно вийти з ситуації. Та попереду — друга частина цього протистояння. До варшавської зустрічі ми підійдемо в повній бойовій готовності і постараємося перемогти. Безперечно, мені неприємно, що ми пропустили в тому моменті, коли арбітр призначив пенальті в наші ворота. На мою думку, порушення там не було. А виходить, не було й одинадцятиметрового.

— Чи задовольнив вас рахунок?

— Мав би більше задоволення від іншого підсумку. Але це не найгірша поразка. Сподіваюся, що в нас буде можливість відповісти у Варшаві...

* * *

«Динамо» (Україна, Київ) — «Фенербахче» (Туреччина, Стамбул). 3:1. Голи: Рінкон, 1, 67, Марко Ауреліо, 48, Юссуф, 83.

«Динамо»: Шовковський, Ребров (Мілевський, 62), Саблич, Корреа, Рінкон, Шацьких, Гусєв (Белькевич, 78), Ель-Каддурі, Юссуф, Родріго, Маркович. Тренер — Анатолій Дем’яненко.

«Фенербахче»: Рюшту, Аппіа, Юміт Озат, Тунджай, Тюмер (Угюр, 72), Марко Ауреліо, Чан Арат (Сервет, 80), Ондер, Алекс, Сєркан, Анелька (Семіх, 72). Тренер — Зіко.

Попереджено: Аппіа, 35, Юміта Озата, 44, Сєркана, 46, Юссуфа, 83, Саблича, 86. Вилучено Сєркана, 75 (друге попередження).

Арбітр — Дарко Цеферін (Словенія).

Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 17 000 глядачів.

У першому таймі «Динамо» було повним господарем ситуації, діяло гостріше, створило безліч моментів. Натомість гості — жодного. Усіх надихнула атака динамівців на 20-й (!) секунді, яку влучним ударом завершив Рінкон. Здавалося, що кияни розвинуть успіх. Принаймні ще кілька разів вони мали забивати. Однак марнували через помилки оті нагоди. Та ще й воротар стамбульців весь час виручав команду.

А після перерви повіяло крижаною тривогою невдачі, коли турецькі футболісти розіграли стандартне положення (штрафний) і рахунок зрівнявся. Як то кажуть, найшла коса на камінь. Однак у підопічних Анатолія Дем’яненка вистачило витримки і настирності для досягнення мети. Коли гості надто активізувалися, здавалося, все може завершитись у кращому випадку нічиєю, «Динамо» знову вийшло вперед. Після кутового, поданого Корреа, головою на випередження зіграв Рінкон.

Гості почали нервувати. І, як наслідок, справедливе вилучення Сєркана, котрий весь час грав брудно. Ефектний удар Юссуфа без підготовки розставив усі крапки над «і».

Ми отримали не той результат, за яким приїхали до столиці України, — прокоментував матч Зіко. — Пропустили швидкий гол, який нас надломив. У Стамбулі, переконаний, у нас буде шанс відігратися. Сподіваюся, що саме ми пройдемо далі.

У другому таймі ми грали краще, зрівняли рахунок і мали шанс вийти вперед. Я нікого не хочу виділяти у складі обох команд, однак скажу, що всі грали з повним бажанням. Захист «Динамо» щільно зіграв із Анелька. Сьогодні він зробив усе, що міг. М’ячі ми пропустили через власні помилки. Гра «Динамо» мене не здивувала. Сподобалася підтримка ваших уболівальників, вони допомогли виграти. Сподіваюся, що у Стамбулі нас також підтримуватимуть наші вболівальники.

Анатолій Дем’яненко:

— Наша команда мала вдосталь моментів, щоб забити ще. Однак підвела реалізація. Але радує те, що ті моменти були. Хоч і траплялися помилки, грою своєї команди я загалом задоволений. Кожна людина може помилятися. Перед початком зустрічі я казав, що турки небезпечно виконують стандарти, і саме так вони сьогодні нам забили. В деяких моментах невдало діяв Шовковський. Та ми добре знаємо рівень майстерності нашого воротаря. Заміни, які ми зробили, пожвавили гру...