Наскільки прозорою була цьогорічна вступна кампанія? Про це йшлося на засіданні Луцького прес-клубу реформ.

Щоб запобігти зловживанням, зазначив начальник управління освіти та науки Волинської ОДА Михайло Попович, в області запроваджено кілька нововведень. Зокрема, в приймальні комісії включено представників органів влади, а апеляційні складалися лише з учителів шкіл. Окрім того, вперше створено оперативний штаб.

Як повідомив відповідальний секретар приймальної комісії Волинського державного університету імені Лесі Українки Олександр Семенов, цього року у ВДУ вперше запроваджено комплексні вступні випробування (іспити з трьох предметів одночасно). Іноземна мова стала обов’язковим предметом для всіх спеціальностей. Водночас «вступна кампанія у вузі проходила абсолютно прозоро», оскільки батьки мали змогу стежити за іспитами з екрана телевізорів (це також вперше).

«Те, що хабарі дають і беруть — це факт», — зазначив начальник відділу державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС України у Волинській області Микола Зутько. — 45 фактів хабарництва зафіксовано 2006 року, 39 із них уже скеровано до суду. Микола Павлович назвав прізвища педагогів, засуджених за хабарництво.

Голова громадської організації «Антикримінальний вибір» Сергій Кічий зазначив, що подолати корупцію неможливо, проте потрібно змінити психологію не лише викладачів, котрі беруть хабарі, а й студентів, яким простіше заплатити за позитивну оцінку, аніж вивчити предмет.

Волинська область.