Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув прохання Полтавської міської ради про призначення позачергових виборів міського голови. Рішення про це має ухвалити сесія Верховної Ради, а тим часом міськрада повинна визначитися з кошторисом на проведення виборчої кампанії.

Однак не лише це гальмує процес. Ще в травні сесія міськради висловила недовіру попередньому складу територіальної виборчої комісії, припинивши її повноваження. Та юридичних норм, пов’язаних з формуванням нового складу комісії, не було тоді дотримано, а відтак питання «зависло» в повітрі. Тепер — після «переформатування» більшості в міськраді, а точніше — розвалу коаліції БЮТ, НСНУ, КПУ та соціалістів — думки депутатів розділилися настільки, що остання сесія міськради, яка й мала розглянути питання формування ТВК, просто... не відбулася через відсутність кворуму.

Отож «стара» ТВК працює у попередньому складі. Тим часом, як повідомив секретар міськради Андрій Матковський, котрий також виконує обов’язки міського голови, наразі триває «процес узгодження позицій, щоб прийняте рішення не виходило за рамки правового поля». На його думку, питання суто юридичне, а не політичне, тому ситуація стосовно ТВК не вплине на будь-які ймовірні строки проведення виборів міського голови.

Утім, місцеві аналітики вважають, що гальмує справу якраз політика. Адже саме представники окремих фракцій, втративши вплив у міськраді, нині активно його відновлюють. У тому числі й прагнуть зберегти ТВК, сформовану свого часу ще «за старими мірками» — без урахування принципів партійного представництва. Через що деякі політичні партії змогли взяти участь у виборах лише... за рішенням суду.

Полтава.