Вітрильний спорт. Кілька днів тому на Київському морі відбулася любительська регата за участю п’яти яхт. Перше місце посіла «Гамма-2» (капітан — Юрій Семенюк). До речі, в «чемпіонському» екіпажі був і кореспондент «Голосу України». В усякому разі, він жодним чином не заважав справжнім яхтсменам, але задоволення отримав величезне.

Другою фінішувала «Катюша» (Борис Тимонькін), третім призером стала яхта «Візаві» (Ігор Юшко). Серед учасників цих міні-перегонів було чимало тих, хто нещодавно здійснив похід під вітрилами за маршрутом: Севастополь—Синоп—Хамсилос—Джеде—Курукашиле—Інеболу—Амасра—Севастополь (майже 600 миль).

Вражень, світлин набралося море, і кінозйомки зробили. Отож далеке плавання стало темою презентації в Київському яхт-клубі після згаданих домашніх перегонів. Чорноморський похід, власне, колективна ідея. Але найбільше нею перейнявся член клубу, глава страхової компанії «ІНГО» Ігор Гордієнко.

Чотири яхти завдовжки від 30 до 42 футів Дніпром спустили до Очакова, а потім морем доправили до Балаклави, де чудова бухта, знаменита Генуезька фортеця і ще багато чого цікавого. Там, «осідлавши» свої судна, учасники походу дісталися до Севастополя (12 миль) і після прикордонних та митних формальностей вирушили в путь. Від Севастополя до Синопа — 185 миль (28 годин ходу). Це найвужче місце на Чорному морі. До болгарської Варни і то далі.

— Чорноморське узбережжя Туреччини, як відомо, курортами не славне, — каже Юрій Семенюк, відомий яхтсмен, учасник навколосвітньої регати, знаний фінансист, директор компанії «System project manegment». — У цій країні є вдосталь інших місць для солодкого відпочинку. Але то на Середземному морі. Скажімо, в Анталії, де сезон триває майже цілий рік, де завжди тепле море. Натомість чорноморський берег Туреччини — суцільний музей, який протягом століть створювали древні хети, перси, елліни, римляни, візантійці, генуезці, османи. А краєвиди там такі, що дух захоплює.

З яхтингом у тому краї мало знайомі. Заможних людей там не так уже й багато. Здебільшого це представники трудового і середнього класу. Хоча історично склалося так, що в тому самому Синопі здавна будували кораблі — військові, торгові і, звичайно, різні човни. Одне слово, той край споконвіку славиться знаменитими майстрами-корабелами. І ми в цьому переконалися.

Відчули також, що на місцевих мешканців наш клубний похід під синьо-жовтими прапорами (справжній тобі флот!) справив неабияке враження. Відтак приязне ставлення впродовж шести днів перебування на турецькій землі і воді відчували постійно.

Але, як співали в популярному шлягері радянських часів, «навіщо той берег турецький...». Хоч як добре в гостях, а закортіло додому. І з великим задоволенням київська флотилія взяла курс на Крим.

Перший успішний крок зроблено. Наступного року члени Київського яхт-клубу планують знову здійснити клубний похід уже на Середземному морі. Деталі обговорять восени. Апетит, як то кажуть, з їдою прибуває...

* * *

Футбол. Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. 8 серпня. «Аустрія» (Австрія, Відень) — «Бенфіка» (Португалія). 1:1. «Динамо» (Хорватія, Загреб) — «Арсенал» (Англія). 0:3.

Кубок УЄФА. Другий відбірний раунд. 8 серпня. ОФК (Сербія) — «Осер» (Франція). 1:0. «Омонія» (Кіпр) — «Літекс» (Болгарія). 0:0.