Оптимістична інформація Мінагрополітики про успішне кредитування села мало відповідає дійсності. Так вважають у Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин. Там поінформували, що КОМПЕНСАЦІЯ КРЕДИТНИХ СТАВОК, ЗА КОРОТКОСТРОКОВИМИ І ДОВГОСТРОКОВИМИ КРЕДИТАМИ, ЗАЛУЧЕНИХ У 2006 РОЦІ, ВІТСУТНЯ. Оскільки в державному бюджеті на їх здешевлення підприємствам АПК передбачено лише 260 млн. грн. Коштів цих не вистачає навіть для обслуговування довгострокових кредитів, залучених у 2004—2005 роках.

Тобто очікувати збільшення обсягів кредитування села не варто. Нагадаємо, з початку року аграрії позичили близько 5 млрд. грн. Торік було залучено 7,4 млрд. грн. кредитних ресурсів, що на 17,7 відсотка менше, ніж 2004-го.

Особливої допомоги не отримує агросектор і від кредитних спілок. За словами директора департаменту з нагляду за кредитними установами Держфінпослуг Андрія Оленчика, суть цих спілок полягає в кредитній кооперації, насамперед у сільській місцевості. Водночас, йшлося під час підсумкової конференції проекту ЄС-ТАСІС «Надання допомоги малим і середнім підприємствам у сільській місцевості», кредити фермерам у структурі кредитного портфеля спілок становлять лише 2,6 відсотка. Тоді як 52,7 відсотка йде на споживчі кредити, 13,1 —комерційні, 6,8 — кредити на будівництво, ремонт і реконструкцію житла, 24,8 відсотка — на інші цілі.

«Нині дрібні фермерські господарства не входять до сфери інтересів комерційних банків. Але ж вони становлять більш як 80 відсотків усіх сільгоспвиробників. В усьому світі їх обслуговують фінансово-кредитні кооперативи, клієнтами яких є малі і середні підприємства, фермерські господарства», — констатує керівник групи експертів проекту ЄС-ТАСІС Гаррі Роше. На його думку, не можна говорити про прихід банків у кредитування села. У зону їхньої уваги потрапляють великі і серйозні сільгосппідприємства, а середні і дрібні виробники — малоцікаві.

Велику надію експерти покладають на концепцію розвитку системи кредитної кооперації, затверджену Кабміном на початку червня. Якщо вона буде впроваджена, спілки очікує реформа. Документ, зокрема, передбачає, що членами спілок, крім фізичних осіб, зможуть стати малі підприємства і фермерські господарства.