Путін збирається до нас, а Янукович — до Москви

Успішне врегулювання парламентської кризи в Україні та підписання Універсалу національної єдності обговорили в телефонній розмові Президент України Віктор Ющенко та Президент Російської Федерації Володимир Путін. Про це повідомила прес-служба Президента України.

Глави держав торкнулися теми двосторонніх українсько-російських відносин, які розглядають як стратегічно важливі та тримають на особистому контролі. Крім того, президенти обговорили роботу комісії «Ющенко — Путін» і торкнулися теми майбутнього візиту Президента Росії в Україну, а також візиту до Російської Федерації новообраного Прем’єр-міністра України.

А в телефонній розмові з главою уряду Віктором Януковичем Президент України обговорив економічну ситуацію в державі. Прем’єр поінформував про своє бачення першочергових заходів нового Кабінету Міністрів.

Співрозмовники обговорили формування в Україні органів влади і питання надходжень до державного бюджету.

Прокуратура всіх береже, а журналістів продовжують бити

Нова хвиля тиску на журналістів, у тому числі й випадки фізичного насильства, стали приводом до проведення у столиці прес-конференції, в якій взяли участь народний депутат України Дмитро ВИДРІН, керівник прес-служби Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Іван ШИШКА, представники Генеральної прокуратури України, голова Національної спілки журналістів України Ігор ЛУБЧЕНКО та багато представників ЗМІ.

За інформацією Генеральної прокуратури, за останні два роки, на щастя, не скоєно жодного вбивства журналістів, але кримінальних справ за фактом вчинення злочинів проти представників ЗМІ не бракує. Кожне звертання журналістів до районних прокуратур береться на контроль у Генеральній прокуратурі. Та, попри контроль «згори», ці справи не дуже поспішають розглядати. Наприклад, кримінальну справу за фактом нанесення головному редакторові газети «Столичные новости» Володимиру Кацману тілесних ушкоджень розслідують уже чотири місяці. Поки що результатів небагато. А між тим, за словами самого В. Кацмана, погрози тривають, арештовано рахунки редакції. Тихо проходить і слідство у справі за фактом підпалу квартири журналіста «Киевских ведомостей» Сергія Яновського. Приклади можна продовжувати.

Але найгірше, що дехто навчився використовувати юридичні важелі для боротьби зі ЗМІ. Взяти хоча б арешт рахунків. Доки суд розбереться у справі, газета, редакція якої не може вільно розпоряджатися своїми коштами, сама припинить існування.

Голова НСЖУ Ігор Лубченко повідомив, що після виборів почастішали випадки звільнення районними радами редакторів комунальних видань, нерідко навіть без консультацій з іншими співзасновниками. Іноді захистити їхні права допомагає лише втручання Президента України.

У зв’язку з цим НСЖУ вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ з пропозицією протягом серпня-жовтня поточного року проаналізувати всі випадки різних форм тиску на засоби масової інформації — фізичного, морального, матеріального — і в листопаді-грудні обговорити результати цього аналізу на колегіях Генпрокуратури та МВС за участю представників Національної спілки журналістів.

Крім того, спілка на своєму інтернет-сайті відкриває сторінку «Наступ на свободу слова. Хроніка злочинів та реакція влади», на якій висвітлюватимуть різні випадки конфліктів між пресою з одного боку та владою, бізнесом, криміналітетом — з другого, а також результати вжитих заходів.

Наталя ВІЛАМОВА.