На початку вересня буде оголошено про створення широкої парламентської коаліції, до складу якої увійдуть 322 народні депутати, — повідомив віце-перем’єр-міністр Андрій Клюєв. За його словами, переформатування коаліції дасть можливість говорити про її стабільність, наслідком чого стане ефективна робота Кабінету Міністрів та Верховної Ради України. Тобто: таке переформатування означатиме, що до парламентської коаліції у складі фракції Партії регіонів, Соцпартії та Компартії має офіційно приєднатися «Наша Україна».

Домовленість про таке приєднання було досягнуто ще 3 серпня, проте негайного переформатування коаліції не відбулося, що пояснюється неоднозначною реакцією на це рішення з боку значної частини «нашоукраїнців». Зокрема, на індивідуальному рівні про своє небажання приєднуватися до широкої коаліції відразу заявили Руслан Князевич, Микола Катеринчук, Руслана Лижичко, Євген Гірник, В’ячеслав Кириленко, Юрій Оробець...

Згодом партія «Християнсько-демократичний союз», котра входить до блоку партій «Наша Україна», заявила, що виключає участь своїх депутатів у складі парламентської коаліції, до якої входитимуть Соцпартія та Компартія. «Християнські демократи не можуть бути разом з комуністами через принципові ідеологічні розходження, а зрадницька позиція соціалістів, яка призвела до розвалу демократичної коаліції, закриває шлях до співпраці між нашими політичними силами», — йдеться у заяві партії. На сьогодні «ХДС» у «Нашій Україні» представляють народні депутати Володимир Стретович, Володимир Марущенко та Антон Ружицький.

Водночас Народний рух України, котрий також входить до блоку «Наша Україна», не такий категоричний — його голова Борис Тарасюк у «відозві до українських патріотів» зазначив, що «виконання положень універсалу можливе лише за умови створення у Верховній Раді України Коаліції національної єдності та об’єднання всього українського народу навколо цієї мети». Відтак він заявив про готовність «взяти на себе відповідальність за реалізацію положень універсалу». У зв’язку з цим нагадаємо ще одну, датовану 10 липня, заяву цієї політичної сили — тоді НРУ стверджував, що не увійде до складу жодної коаліції, в якій буде КПУ.

Інший представник «Нашої України», міністр юстиції Роман Зварич, заявляючи про деяку некомфортність перебування в уряді В. Януковича, зауважив, що його участь в уряді залежатиме від того, наскільки швидко та ефективно може бути інтегрована фракція «Наша Україна» в коаліцію. Саме з цієї причини Р. Зварич не поспішає відмовлятися від депутатського мандата.

Стосовно позиції комуністів, то Петро Симоненко в ефірі каналу «НТН» припустив, що, за умови виконання усіх взятих на себе зобов’язань, антикризова коаліція зможе протриматися п’ять років. Водночас, коментуючи закриті переговори між В. Ющенком, О. Морозом та В. Януковичем, лідер КПУ зазначив, що «ці розмови були важливими в частині того, що через універсал намагалися розколоти нашу антикризову коаліцію і намагалися реанімувати політичне обличчя «Нашої України».