Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 3-й тур.

«Шахтар» — «Металіст». 5:0. 23 000 глядчів. Голи: Маріка, 21, Елано, 33, 39, Тимощук, 35, Бєлік, 53.

«Сталь» — «Іллічівець». 0:2. 7 000. Кривошеєнко, 65, Бабич, 76. Вилучено Войнаровського («Сталь», 36, два попередження).

«Дніпро» — «Ворскла». 1:0. 4 500. Корніленко, 24.

«Таврія» — «Арсенал». 1:3. 8 000. Шутов, 69 — Джакобія, 22, Мізін, 34, 39 (п).

«Чорономорець» — «Металург» Зп. 1:1. 9 000. Полтавець, 60 (п) — Демченко, 56.

«Динамо» — «Кривбас». 3:1. 5 000. Каддурі, 4, Корреа, 24, Ротань, 78 — Шевелюхін, 20.

ФК «Харків» — «Металург» Д. 0:0. 3 000.

«Карпати» — «Зоря». 1:0. 16 000. Кобін, 75.

Матчі в Донецьку і Києві за участю «Шахтаря» і «Динамо» показали, що між лідерами і рештою команд, як то кажуть, дистанція — насправді величезна. Втім, з одного боку, воно і має так бути, і добре, бо наші найкращі клуби перебувають у добрій формі, готуючись до поєдинків третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів.

Але насторожує поведінка окремих опонентів фаворитам. Скажімо, харківський «Металіст», либонь, вирішив серйозного опору чемпіонові не чинити, а ліпше заощадити силу для інших суперників. Діючи за принципом: проти лому немає прийому. А де ж спортивний принцип, де, зрештою, чоловіча гордість?..

Можна порадити харків’янам взяти приклад з «Кривбасу», якого в міжсезоння майже поховали. Криворіжці, зрозуміло, усвідомлювали силу «Динамо», але не мали жодного наміру діяти під його диктовку. Гостей очолив технічний і бойовий Василь Гігіадзе. Діючи гідно і по-бійцівськи, він з партнерами примушував динамівців весь час бути насторожі. І одного разу кияни не встояли, рахунок став — 1:1. Одне слово, київський матч мав гострий і безкомпромісний сюжет. Обидві команди від цього отримали лише користь. Так, динамівці мали гідного і незговірливого суперника напередодні зустрічі з «Фенербахче». А «Кривбас», хоч і програв, але це саме той випадок, коли переможений заслужив на схвальні слова. І головне — він набув цінного досвіду у грі з командою високого класу. І це, сподіватимемося, неоднінно стане в пригоді криворіжцям.

З решти поєдинків туру відзначимо переконливу перемогу «Арсенала» в Сімферополі. Взагалі вважається, що «каноніри» — чи не найнезручніші суперники для «Таврії». Так сталося і цього разу. Але просто дивує інше гра «Арсенала» — бойовита, націлена на перемогу в кожному матчі. І це при тому, що майбутнє команди поки що дуже тривожне. Нова київська влада відмовилася від своєї «дитини» і готова передати батьківство кому завгодно. Фінансування команди вона погрожує припинити після завершенні першого кола чемпіонату. Маємо таких собі футбольних напівсиріт.

Але, перебуваючи під цим дамокловим мечем, Олександр Заваров і його підопічні рук не опускають, грають на совість і вийшли на третю позицію в турнірній таблиці.

А тим часом стартував чемпіонат Туреччини. Суперник «Динамо» — стамбульський «Фенербахче» вдома розгромив «Ерчієспор» — 6:0. За поєдинком з трибуни спостерігав наставник динамівців Анатолій Дем’яненко. На 31-й хвилині господарі зазнали кадрових втрат. З поля вилучили опорного півоборонця Стефана Аппіа. Однак на той час стамбульці вже вели перед — 2:0. Чудову форму демонструє головний розігрувач «Фенербахче» бразилець Алекс, котрий зробив хет-трик. Окрім нього, м’ячі забивали: Тункай Шанлі, Тюмер Метін і Мурат. Підопічні Зіко виступали в такому складі: Рушту, Серкан, Кан, Ондер, Уміт Озат, Аппіа, М. Ауреліо, Тюмер Метін (Угур, 78), Тункай Шанлі (Мурат Хаджиоглу, 78), Алекс, Семі (Мехмет, 60).

Лише результати

Першість країни. Перша ліга. 4-й тур. 6 серпня. ЦСКА — «Спартак» (Івано-Франківськ). 1:0. «Закарпаття» — «Оболонь». 1:2. «Енергетик» — «Геліос». 0:2. «Борисфен» — «Кримтеплиця». 2:3. «Спартак» (Суми) — «Сталь». 0:1. «Десна» — «Поділля». 2:2. «Миколаїв» — ФК «Львів». 2:0. «Дніпро» — «Динамо-2». 0:0. «Олександрія» — «Динамо-ІгроСервіс». 0:1.