Завершилася перша сесії Верховної Ради п’ятого скликання. Вона була довгою, емоційною і, без перебільшення, — історичною. Хоча б з огляду на останні події — підписання Універсалу і формування уряду. Як народні обранці сприймають призначення Віктора Януковича прем’єром і як оцінюють свою роботу на першій сесії?

Віталій КОРЖ (фракція БЮТ):

— Хронологія обрання уряду виглядає трагікомічно. По-перше — ні для кого вже не є дивним те, що велика політика у нас робиться вночі. Посеред ночі приймали нову Конституцію України, посеред ночі підписували сумнозвісні газові угоди, а тепер — посеред ночі погодили кандидатуру нового Прем’єр-міністра. Причому цікавий збіг обставин — 15-й прем’єр-міністр і 15 років незалежності України. По-друге — і дотепер пересічному громадянину незрозуміло: від якої коаліції — антикризової чи широкої — склад уряду? Зрештою про недовговічність і неприродність цього уряду свідчить той факт, що посаду першого віце-прем’єр-міністра отримав представник не тієї політичної сили, яка була попередньо узгоджена. По-третє — про нестійкість домовленостей свідчить і те, що в голосуванні взяли участь близько третини кількісного складу «нашоукраїнців», а отже, очікуваної «дуже широкої» коаліції не вийшло.

Підсумки першої сесії. З одного боку, можна констатувати, що Верховна Рада нового скликання відбулася в конкретних організаційних фактах і перших законодавчих актах. Але важливо, що це за факти і акти. Створена більшість явно не відповідає очікуванням більшості виборців України; більшість комітетів в парламенті і міністерств у новому уряді очолюють представники Партії регіонів, яка не репрезентує більшості громадян—виборців України.

Іван Бокий (СПУ):

— Віктор Янукович — лідер партії, яка набрала найбільше голосів на парламентських виборах. Тому його призначення — абсолютно нормальне і справедливе. І політично, і морально. Так, його кандидатуру не всі сприймають оптимально, є навіть різкі противники. Однак більшість українців сприйняла з розумінням — позитивно, хоча б тому, що країна надовго засиділася у безвладді й безладді. Прихід такого сильного державного менеджера сприятиме тому, що влада буде сильною, а в країні відбудуться серйозні економічні зрушення на краще. Крім того, Янукович — надійний гарант реалізації програм СПУ, КПУ і Партії регіонів.

Звісно, на першій сесії багато чого не вдалося, зокрема, і через те, що вперше Верховна Рада працювала в умовах політичної реформи і політичні сили не мали досвіду створення коаліції та досвіду притирання політичних програм і цілей. Створення першої коаліції обірвалося на злеті: надто великі претензії мала «Наша Україна». Перший млинець виявився глевкий. Антикризову коаліцію також довгий час не визнавав Президент. Але вона довела свою спроможність. Незважаючи на труднощі, політичним силам вдалося таки домовитися і створити уряд.

Олександр ГОЛУБ (КПУ):

— Обрання Януковича прем’єром і формування нового антикризового уряду — це розумний крок до стабільності держави. Цей крок справедливий з огляду на результати парламентських виборів. Сформовано не так політичний, як професійний склад. І це дає право на оптимізм. Комуністи завжди були проти «дерибану» між партійними функціонерами. Цього разу уряд сформований із фахівців. Стосовно роботи сесії, вона працювала б більш плідно, якби не було блокування роботи. Адже той результат, який маємо, був прогнозований. Надалі треба керуватися не амбіціями, а необхідністю.

Володимир ЗУБАНОВ (Партія регіонів):

— Останні події в парламенті стосовно призначення нашого лідера, звісно, оцінюю позитивно. Янукович — добрий господарник, що недноразово доводив своєю роботою в непростих ситуаціях. По-друге, його обрання — це примирення виборців Сходу—Півдня і Заходу. Це добрий знак для поглиблення співпраці між регіонами.

Перша сесія показала, що парламент може працювати ефективно, вирішувати спірні питання. Антикризова коаліція (не виключено, що назву надалі буде змінено) працювала стабільно, і насамперед довела, що може швидко вирішувати кадрові питання: парламент спромігся обрати своє керівництво і голів комітетів. Перша сесія довела, Олександр Мороз — найефективніший спікер, а його перший заступник Адам Мартинюк — теж прекрасно знає свою справу. Звісно, блокування було не на користь конструктивній роботі, але, переконаний, з часом усе владнається. У нас миролюбний парламент — шукає і знаходить компроміс. Він залишається надійним і головним острівцем демократїї й гарантом стабільності.

Анатолій КІНАХ («Наша Україна»):

Сподіваюся, що новий уряд зможе оцінити зроблений політичними силами крок до консолідації суспільства і використати свій шанс задля захисту національних інтересів, зміцнення стратегії економічного розвитку, підвищення добробуту громадян. Саме таких дій вимагає від вищого органу виконавчої влади підписаний напередодні Універсал національної єдності. Початок роботи нового уряду — це своєрідний тест на вміння можновладців ставити національні, загальнодержавні інтереси вище партійних та особистих амбіцій. Сподіваюся, що уряд зміцнюватиме такі цінності, як територіальна цілісність країни, неухильне дотримання прав людини, розвиток української мови як державної з гарантуванням вільного використання інших мов, активно продовжуватиме курс європейської евроінтеграції.