Говорити про вік жінки, якщо їй уже не 18, вважається непристойним. Але обнародувати вік головної «героїні» публікації доведеться. Йтиметься про торгівлю наркотиками, точніше, про 79-літню (!) представницю цього бізнесу.

— Ще на початку року пенсіонерку притягували до кримінальної відповідальності за збереження наркотичних речовин, — розповів начальник відділення з боротьби з незаконним обігом наркотиків Будьонновського райвідділу міліції Донецька Володимир Жирков, — але це її не зупинило. Навіть маючи статус підсудної (справа вже перебувала на розгляді в суді), вона постачала наркоманам зілля. Торгівля йшла за відпрацьованою схемою. Безпосередньо з квартири товар відпускався тільки особливо наближеним клієнтам. З іншими домовлялися по телефону, і в призначений час з балкона четвертого поверху, на якому розташована квартира наркозбувачки, спускали мотузку, до неї «стражденні» внизу прив’язували гроші. Їх піднімали наверх і за допомогою тієї само мотузки спускали шприц з оплаченою дозою.

Відстеживши усі ланки ланцюга, співробітникам розшуку вдалося задокументувати не лише збереження, а й кілька фактів збуту наркотичних речовин, хоча фігурантка усіляко це заперечувала. Маючи багатий досвід спілкування з оперативниками, «наркобабця» під час обшуку в її квартирі спробувала позбутися доказів і вихлюпнула «ширу»(так наркомани називають опій), що зберігалася у пластиковій пляшечці, прямо на співробітників міліції. «Маневр» пройшов не дуже вдало, і у флаконі залишилося 15 мілілітрів рідини, згодом визначеної експертами як «опій ацетилований».

Як пояснює пенсіонерка, торгувати наркотою вона почала для того, щоб допомогти внучці — наркоманці з великим стажем, добова доза якої становить 10 «кубів», а це 200 гривень щодня. До того ж у внучки, яка ніде не працює, є 15-літній син, котрий уже приохотився до наркотиків. Не дивно, адже доступ до них практично вільний, плюс перед очима приклад матері. Стосовно неї, до речі, теж порушено кримінальну справу за незаконне виробництво, збереження і збут наркотичних речовин. І це буде не перша її судимість. У минулому жінка двічі потрапляла під амністію: брали до уваги наявність у неї малолітньої дитини. Але, як показав час, вплив матері на хлопчика виявився аж ніяк не позитивним.

Рішення у кримінальних справах прийматиме суд. Звичайно, елементарна гуманність вимагає поблажливості до віку старшої з обвинувачуваних. Та чи важливий він тим, хто на іншому боці барикад? Тим, у чиї родини саме з допомогою цієї «наркобабці» прийшло страшне горе з назвою «наркоманія».

Марина ГОЛДИНСЬКА,  прес-служба Донецького міськуправління міліції.