65-ту річницю битви під райцентром Липовець, що на Вінниччині, місцеві ветерани відзначили спільно з делегацією із Словаччини.

У липні 1941-го словацька механізована бригада, що діяла у складі німецьких військ, підійшла до невеликого містечка. Саме тут, стверджують історики, частина словацьких воїнів готова була перейти на бік слов’янських братів. Але щось не склалося, і бригада потрапила під обстріл радянських військ, які захищали місто, а також фашистів, які дізналися про намір ненадійних союзників.

Більше ста словацьких бійців загинули під Липовцем. Тоді ж, у 1941-му, на місці битви словаки спорудили монумент пам’яті. Він зберігся до нашого часу. Десять років тому біля нього відбувся символічний акт примирення — словацькі й українські ветерани війни подали один одному руки. Нині гості вручили відзнаки тим трудовим колективам і окремим липівчанам, які беруть активну участь у збереженні пам’яті про загиблих.

За словами заступника голови облради Віктора Вікалюка, досягнуто попередні домовленості про налагодження побратимських стосунків між Вінниччиною і одним з регіонів Словаччини.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Болгарія готова ділитися досвідом

У ці дні Народні збори Болгарії працюють у напруженому режимі. Народні представники навіть не пішли у відпустку, щоб устигнути до вересня розглянути і схвалити важливі законопроекти. Саме їх наявність і чинність дадуть змогу Європейській комісії, яка робитиме моніторингову доповідь для Європарламенту, вирішити, готова чи ні Болгарія до вступу в ЄС 1 січня 2007 року.

Навіть перевантаженість роботою не завадила Голові Народних зборів РБ Георгію Пиринському та голові депутатської групи парламенту у зв’язках з Україною Петеру Димитрову зустрітися з Послом України у Болгарії Юрієм Рилачем. Керівник болгарського парламенту привітав українського дипломата з отриманням високої нагороди Республіки Болгарія — ордена «Мадарський вершник» І ступеня, який йому вручив президент цієї країни.

У ході бесіди Георгій Пиринський розповів про ті вимоги, які висунув Євросоюз щодо змін законодавства країни. Особливо це стосується реформування судової системи, взаємовідносин у землеробстві. Особливий наголос було зроблено на зростанні товарообороту між двома країнами, на посиленні контакту між оборонними відомствами України і Болгарії.

Голова болгарського парламенту висловив сподівання, що до кінця 2006 року Україна набуде членства в СОТ. Голова Народних зборів Болгарії також підтвердив свій намір відвідати Україну з офіційним візитом до кінця цього року. Він переконаний, що це допоможе налагодити міцні зв’язки з новим керівництвом Верховної Ради.

Олександр Білик, власний кореспондент Укрінформу в Болгарії (спеціально для «Голосу України»).