Вечірнє засідання 3 серпня

На початку пленарного засідання глава парламенту Олександр Мороз повідомив про рішення фракції БЮТ виключити зі свого складу народних депутатів Олександра Борзих, Володимира Зубика, Михайла Зубця і Володимира Толстенка, котрі ввійшли до складу парламентської коаліції. Можливо, ці та інші народні обранці згодом сформують у парламенті групу позафракційних — Голова Верховної Ради доручив регламентному комітетові вивчити це питання.

Хоча розгляд подання Президента України про призначення Віктора Януковича Прем’єр-міністром було перенесено, останні політичні події та майбутнє переформатування парламентської коаліції змусили депутатів дещо перекроїти Регламент Верховної Ради. Згідно з ухваленими змінами у разі укладання нової коаліційної угоди попередньо внесені пропозиції з кадрових призначень не вважаються відкликаними. Тобто попереднє рішення коаліції про висунення на посаду прем’єра лідера регіоналів Віктора Януковича залишається в силі й після переформатування парламентської коаліції. Крім цього, згідно зі схваленими змінами до Регламенту, якщо депутатська фракція, що не є учасником коаліції, виявила бажання стати її учасником на умовах, відмінних від викладених у коаліційній угоді, за згодою коаліції всі її учасники укладають новий текст коаліційної угоди. А головуючий не пізніше як через чотири дні після приєднання депутатської фракції до коаліції, виходу депутатської фракції з коаліції чи включення до неї, або укладання коаліції в новому складі, нового тексту коаліційної угоди, робить про це повідомлення на пленарному засіданні.

Комуністи стверджували, що такі зміни, мовляв, спеціально «підганяють» під фракцію «Наша Україна», котра має намір приєднатися до парламентської коаліції. Однак депутат Микола Оніщук наголосив: такі явища, як коаліція, її формування та реорганізація, для української правової системи ще нові. Тож цілком природно, що зараз бачимо певні недоліки, які й треба виправити.

Депутати також схвалили зміни до Закону «Про Конституційний Суд України» (252 — «за»), підкоригувавши норму за якою судді КС мали бути приведені до присяги не пізніш як через місяць після їх обрання. Адже судді КС, призначені Президентом України та з’їздом суддів, уже давно не можуть приступити до виконання своїх обов’язків — їх було обрано ще до парламентських виборів. Тож у тривалій дискусії, чи може Верховна Рада майже через півроку привести до присяги тих суддів, яких уже призначено за квотою глави держави та з’їзду суддів, чи слід обирати нових, нарешті поставлено крапку.