Жевахова гора, що здибилася на окраїні Одеси, — міська визначна пам’ятка, куди не пролягають екскурсійні маршрути. Одесити намагаються сьомою дорогою обходити гору, що має дурну славу місця, де відбуваються таємничі, найчастіше небезпечні для життя людей події.

Назвою єдина в Одесі гірська ділянка зобов’язана княгині Катерині Жеваховій, у володіннях якої і розташовувалася гора. Тут є одне із найдавніших поселень людей на території України. У 60-ті роки археологи активно проводили на схилах, на вершині гори розкопки. А потім зненацька всі наукові роботи було згорнуто.

Чому? Пояснень учені не дали, але одесити впевнені, що причиною цього стали таємничі, непоясненні явища, що відбувалися на горі та в її околицях радіусом до ста кілометрів.

Ось одне з них. Про нього розповідає Василь Єрмаков, який мешкає біля підніжжя гори у приватному будинку:

— Рік тому вночі приспічило за потребою, а зручності в нас на вулиці. Зробив свої справи, стою на ґанку. І раптом просто над горою побачив величезну яскраво-червону сяючу кулю. Від неї виходило світіння. Таке враження було, що ракета готується до старту. А потім куля рвонула вгору і зникла у ночі. Думав, що привиділося мені зі сну.

Сусіди, яким розповів про вогненну кулю, сказали, що їм такі картинки вже зустрічалися — вони бачили якісь літаючі предмети, від яких виходило ніби сметанне світло.

Справжня «класична літаюча тарілка»

Олександр Федоров, співробітник судноплавної компанії «Укрферрі» розповідав мені, що особисто спостерігав класичну літаючу тарілку.

Ось його розповідь:

«Я зненацька побачив на відстані приблизно 2—3 кілометри гроно яскравих куль, що висіли в повітрі. Пам’ятаю, ще майнула думка, що прикордонники, напевно, освітлювальну щоглу встановили. Придивившися, побачив, що знижується справжнісінька класична літаюча тарілка. Незабаром НЛО сховався за деревами, мабуть, приземлився. Розповів про побачене дружині, вона не повірила. І раптом під час нашої розмови НЛО на наших очах випливає з-за гори, піднімається на висоту 300—400 метрів і зависає за 50 метрів від нас. Об’єкт жовто-золотавого кольору був схожий на перевернуту супову тарілку, приблизно метрів 15 у діаметрі. По всьому периметру тарілки — великі ілюмінатори, однак крізь них нічого не було видно.

Щоб опинитися під днищем тарілки, мені треба було пройти метрів тридцять. Я фізично відчув величезне нездоланне бажання підійти до неї і навіть зробив кілька кроків. Дружина схопила мене за руку і стала вмовляти не робити дурниць, силоміць затягла мене до будинку.

Хвилин за п’ять НЛО, повільно знижуючись, полетів далі і, ймовірно, неподалік приземлився. Тайкома від дружини я здійснив туди похід. І побачив, як на тлі таємничого світіння пересуваються високі, метрів 3—4, прозорі, начебто виткані із фосфоресціюючого газу людські фігури. До них я підійти не ризикнув».

Історій про незнайомі літаючі непізнані об’єкти одесити, що живуть у районі Жевахової гори, розповідають безліч. Щоб перевірити їх, автор цих рядків вирушив у таємниче місце.

Неподалік від гори автомобіль зненацька заглох — зникли показання приладів, вийшов з ладу бортовий комп’ютер. Довелося штовхати авто метрів сто, і раптом, немов за командою, зненацька, двигун завівся.

Невисока, метрів 70 заввишки, трапецієподібна гора, густо заросла зеленню, крізь яку було видно діри, звідки починалися підземні ходи катакомб, що пронизали Жевахову гору. Піднімаюся стежиною наверх. Нічого надприродного і незвичайного не спостерігаю.

А ось одеські уфологи, котрі декілька разів організовували експедиції на Жевахову гору, дотримуються прямо протилежної думки. Запрошені до експедиції екстрасенси стверджують, що вони відчувають на горі присутність якогось потужного випромінювання незрозумілої природи, котре спрямоване строго вгору і випускається якимсь таємничим джерелом, закладеним десь у глибині гори. Ймовірно, що в її надрах розміщено штучний маяк для інопланетних кораблів. А одеські геофізики, котрі вивчали її, дійшли думки, що Жевахова гора є геодинамічною зоною. Тобто вона, по суті, — космодром підскоку для кораблів інопланетян. Химерно звучить. А от що з цього приводу кажуть учені.

Одеса.