Ранкове і вечірнє засідання 4 серпня

На порядку денному сесії цього дня було два питання — про призначення та складання присяги суддями Конституційного Суду та надання згоди парламентом на призначення Прем’єр-міністром України Віктора Януковича.

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Олександр Мороз повідомив про створення у парламенті міжфракційного депутатського об’єднання «За науку України». Головою цього об’єднання обрано народного депутата Юрія Каракая (Партія регіонів), співголовами — Володимира Сівковича (Партія регіонів) і Михайла Зубця (позафракційний).

Після кількох технічних перерв Верховна Рада розпочала розгляд кандидатур на посади суддів Конституційного Суду за квотою парламенту. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики Євгена Кушнарьова, комітет розглянув 11 кандидатур на посади суддів Конституційного Суду, внесених головою Верховної Ради. Це — досвідчені юристи і фахівці в галузі конституційного права: Галина Балюк, Тамара Кудлай, Марія Маркуш, Анжела Стрижевська, Іван Пижик, Петро Стецюк, Петро Головин, Михайло Колос, Микола Мороз, Микола Шелест, В’ячеслав Кучеренко. У профільного комітету не виникло жодних запитань до претендентів, тож комітет рекомендував парламенту розглянути усі 11 кандидатур. Шляхом таємного голосування бюлетенями із них мало бути обрано п’ятеро суддів Конституційного Суду.

Під час обговорення Степан Бульба закликав народних депутатів підтримати ті кандидатури на посаду суддів Конституційного Суду, які не допустять ревізії політичної реформи. Володимир Ландик (Партія регіонів) сказав, що «не хотів би, щоб методи роботи Печерського суду стали методами роботи Суду Конституційного». Руслан Князевич («Наша Україна») вважає, що суддями Конституційного Суду потрібно обирати визнаних фахівців з конституційного права, котрі своєю попередньою діяльністю довели свою незаангажованість.

Далі Верховна Рада розглянула та ухвалила 274 голосами зміни до Закону «Про Конституційний Суд». За словами автора законопроекту Василя Цушка, передбачається, що Конституційний Суд не матиме права робити ревізію внесених до Конституції змін, які набрали чинності.

Учора депутати вітали з днем народження регіонала Віталія Хомутинника, котрому виповнилося 30 років, та лідера партії промисловців та підприємців України Анатолія Кінаха.

Після перерви, пов’язаної з проведенням таємного голосування про призначення суддів Конституційного Суду, голова лічильної комісії Верховної Ради Ярослав Сухий оголосив його результати. В голосуванні взяли участь 352 народні депутати. Суддями Конституційного Суду призначено Анатолія Головіна, Михайла Колоса, Марію Маркуш та В’ячеслава Овчаренка. Кандидатура п’ятого судді не набрала потрібної кількості голосів. У зв’язку з цим Голова Верховної Ради Олександр Мороз запропонував призначити суддею Конституційного Суду Петра Стецюка. Одразу після цього відбулося повторне таємне голосування на призначення судді Конституційного Суду.

Юліана ШЕВЧУК, Сергій ЛАВРЕНЮК.