Футбол. Наставник збірної України Михайло Фоменко (на знімку) розповів «СЭ» про плани підготовки до першого матчу 2015 року. До речі, він відбудеться в березні проти Іспанії. Перед цим наша команда проведе перший офіційний підготовчий збір.

— Либонь, відром крижаної води на голову стала домашня невдача у стартовому відбірному поєдинку Євро-2016 від словаків. Але тоді на ту гру не змогла вийти майже половина складу...

— Такого в моїй тренерській кар’єрі раніше не траплялося. Бувало, що з різних причин не могли зіграти один або два футболісти. Ну, максимум, три.

— Однак за матчем зі словаками пішли поспіль три перемоги: над Білоруссю, Македонією та Люксембургом. І настрій поліпшився. І тон у ЗМІ різко змінився. Чи не зарано заговорили про варіанти виходу з групи?

— Не тільки я — будь-який тренер вам скаже, що по ходу турніру шанси є завжди. Навіть коли їх практично немає.

— Чи можете сказати щось про контрольні зустрічі збірної?

— На жаль, щось конкретне не скажу. Але робота в цьому напрямі ведеться. Точно те, що контрольні поєдинки проведемо в конкретні дні, визначені ФІФА.

— Підготовка наших провідних команд до весняної частини сезону тепер у розпалі. Чи збираєте інформацію про готовність футболістів — кандидатів до збірної?

— Звичайно, збираємо. До березня маємо ще багато часу, тому є можливість ретельно вивчити стан кожного гравця. До речі, ми асистентами плануємо побувати на зборах провідних клубів. Нині «Динамо», «Шахтар» і «Дніпро» готуються у різних країнах, але на наступному етапі вони перебуватимуть в Іспанії. Наскільки мені відомо, дислокуватимуться команди неподалік одна від одної, що дозволить мені й моїм помічникам стежити за роботою кандидатів. Додаткову інформацію отримаємо, коли наші колективи в лютому зіграють матчі в єврокубках.

— Молодіжна збірна України нині готується в Туреччині, де візьме участь у міжнародному турнірі. Скільки виконавців з цієї команди привертає вашу увагу?

— Річ у тім, що майже всі вони — новобранці. Один із моїх асистентів спеціально вирушить до Туреччини й подивиться кілька матчів нашої «молодіжки». А ще ми достатньо багато спілкуємося з тренером команди (U-21) Сергієм Ковальцем. Отже, інформації матимемо достатньо.

— Ваші підопічні проводили канікули в теплих краях. А як відпочили ви?

— Обійшлося без поїздок, по-домашньому. Новий рік і різдвяні свята за традицією провів у рідних Сумах. У році, що настав, роботи вистачає, от і мотаюся постійно між Сумами й Києвом. Сісти за кермо й подолати цю відстань для мене не проблема. Понад те, це вже стало звичкою.

Фото з архіву «Голосу України».