Одеса. Завтра Південна Пальміра відзначає 65-ту річницю початку героїчної оборони міста від натиску румунських і німецько-фашистських загарбників. Захищали місто 73 дні, але десятки ворожих дивізій, що рвалися до чорноморської твердині, так і не змогли перемогти.

— До серпня 1941 року, — розповідає Леонід Ременний, фронтовий розвідник, — німці й румуни відрізали Приморську армію від основних сил Південного фронту і вийшли на далекі підступи до Одеси. На місто наступали 18 піхотних дивізій і 7 бригад противника.

5 серпня 1941 року Ставка Верховного Головнокомандування віддала наказ військам Південно-Західного напрямку: «Одесу не здавати й обороняти до останньої можливості, залучаючи до справи Чорноморський флот».

Захисники міста відволікли на себе 300-тисячну армію противника і у тяжких боях знищили її основні сили. Ворог втратив 160 тисяч осіб убитими, пораненими і полоненими, до 200 літаків.

З 1 по 16 жовтня 1941 року війська Одеського оборонного району були евакуйовані й спрямовані на зміцнення оборони Кримського півострова. За 16 днів евакуації з міста кораблями Чорноморського флоту було вивезено 86 тисяч воїнів, 15 тисяч мирних жителів, 462 гармати.

Медаль «За оборону Одеси» одержали більш як 30 тисяч захисників міста, 14 осіб визнано гідними звання Героя Радянського Союзу.

5 серпня пройдуть торжества, присвячені 65-й річниці початку героїчної оборони Одеси. Захисників легендарного міста в живих зосталось лише 153. Усі вони отримають грошовий подарунок від міського голови Едуарда Гурвіца. До пам’ятника Невідомому матросу, монумента льотчикам 69-го гвардійського авіаційного винищувального авіаційного полку і пам’ятника на площі 10 квітня буде покладено вінки.