Спеціальне засідання 2 серпня

Після відкриття спеціального пленарного засідання Верховної Ради її Голова Олександр Мороз поінформував народних депутатів про перебіг консультацій у Президента стосовно можливого розпуску парламенту. За словами О. Мороза, під час відвертої розмови Президент зазначив, що ініційований ним загальнонаціональний «круглий стіл» не досяг своєї мети, оскільки його учасникам так і не вдалося дійти компромісу стосовно ключових положень Універсалу національної єдності. «Президент хоче, щоб політика влади відповідала тим намірам стосовно внутрішньої і зовнішньої політики, про які він заявляв під час виборчої кампанії, та щоб ця політика відповідала волі виборців», — сказав О. Мороз. Це — з політичної точки зору. А стосовно юридичних підстав для розпуску парламенту, то Президент заявив, що має таке право, оскільки 25 липня минув відведений Конституцією України 60-денний термін для формування нового уряду. «Ми не будемо зараз оспорювати — це його право», — зазначив О. Мороз та додав, що, на його думку, Президент отримує право розпуску парламенту тільки у разі розпуску Кабміну, а не після складення ним повноважень. Водночас О. Мороз нагадав, що коаліція вчасно висунула кандидатуру на Прем’єр-міністра, а Голова Верховної Ради вчасно надіслав до Президента відповідне подання. «Сьогодні о 24.00 спливає п’ятнадцятиденний термін, коли Президент зобов’язаний подати до парламенту кандидатуру Прем’єр-міністра Віктора Януковича, і я думаю, що він одумається», — сказав Голова Верховної Ради.

Інформуючи народних депутатів про суть консультацій у Президента, О. Мороз зауважив, що деякі юристи, обгрунтовуючи можливість розпуску парламенту, посилалися на дух Конституції.

Свою оцінку політичної ситуації дали представники фракцій. Зокрема, Володимир Бойко (СПУ) зачитав листа учня 6-го класу до народного депутата Степана Бульби, в якому йдеться про війну двох гетьманів, що призвела до розколу України, та закликав політиків миритися, «бо програє Україна». Представник «Нашої України» Роман Зварич заявив, що Президент має повне право і повноваження на розіпуск парламенту. Але, на його думку, незалежно від того, яке рішення ухвалить Президент, народні депутати мають «діяти не як політики, а так, як того вимагає держава та державні інтереси». Натомість Євген Кушнарьов, висловлюючи позицію фракції Партії регіонів, сказав, що у Президента немає підстав для розпуску парламенту, оскільки «Верховна Рада обрала керівництво, у парламенті створено коаліцію, діють комітети Верховної Ради, коаліція висунула кандидатуру на посаду прем’єра». А лідер фракції КПУ Петро Симоненко заявив, що оскільки «посада Президента в Україні є, а Президента немає», то парламент має самостійно, без подання Президента, проголосувати кандидатуру Віктора Януковича на посаду Прем’єр-міністра та сформувати Кабінет Міністрів.

Після обговорення Голова Верховної Ради О. Мороз запропонував народним депутатам оголосити перерву у засіданні Верховної Ради та не припиняти його до тих пір, поки Президент не виступить зі своїм зверненням до народу. За цю пропозицію проголосували 258 народних депутатів. Проте невдовзі стало відомо, що у секретаріаті Президента розпочався другий раунд консультацій, тож о 23.50 головуючий Адам Мартинюк оголосив засідання закритим.