Учора під час «круглого столу» було підписано Універсал національної єдності. Підписи під документом поставили Президент України Віктор Ющенко, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, глава уряду Юрій Єхануров, лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний, лідер фракції Соцпартії Василь Цушко та лідер фракції Партії регіонів Віктор Янукович. Лідер фракції КПУ Петро Симоненко підписав текст Універсалу із застереженнями, які стосуються, зокрема, мовного питання, продажу землі, вступу до НАТО. Натомість лідер БЮТ Юлія Тимошенко відмовилася підписувати документ та заявила, що її політична сила переходить у парламентську опозицію. Відкриваючи «круглий стіл», В. Ющенко зазначив, що «цей документ є політичним проривом, який засвідчує нашу глибоку відданість українським пріоритетам». На його думку, українські політики, підписуючи цей документ, підтвердили незворотність нинішнього внутрішнього та зовнішнього курсу України.

Хоча ще о 24-й годині середи, коли минув останній термін подання Президентом кандидатури Віктора Януковича на посаду Прем’єр-міністра, здавалося, що учасникам переговорів так і не вдасться домовитися. Проте після 1-ї години ночі прес-служба глави держави повідомила, що Віктор Ющенко таки виступить із заявою перед представниками ЗМІ.

Звертаючись до журналістів, Президент зазначив, що результати парламентських виборів як ніколи гостро поставили питання єдності країни та, власне, державного курсу. Тож ідея «круглого столу» якраз і полягала в тому, щоб посадити за нього політичні сили і «крок за кроком залишати в минулому те, що ще два чи три місяці тому під час виборів було, власне кажучи, тим питанням, яке роз’єднувало націю або давало такі позиви». В. Ющенко висловив переконання, що прості громадяни не хочуть поділу країни, Східноукраїнської республіки, федералізму чи сепаратизму. Відтак, вважаючи, що ці проблеми штучні, він закликав «політичні сили, які привнесли ці тези, публічно відмовитися від них». Те саме, на його думку, стосується питання внутрішнього та зовнішнього курсу, мовної політики, проведення структурних реформ, організації ринку землі. «Ми домовилися, — сказав В. Ющенко, — що фундаментальна цінність Універсалу полягає в тому, що всі тези, які викладені в ньому, базуються або на Конституції, або на законах України». На думку Президента, це означає, що в Україні має реалізовуватися та програма, з якою він переміг на виборах, а саме: інтеграція до європейських і північноатлантичних інститутів, різношвидкісна та різноглибинна інтеграція до Єдиного економічного простору, прагнення до Світової організації торгівлі. «Ці речі — знакові, які дають чітку характеристику, куди ми йдемо», — наголосив Президент.

Після такого вступу В. Ющенко сказав, що лідерам політичних сил таки вдалося домовитися і що вже розпочалося парафування Універсалу. «Його вже підписали Голова Верховної Ради, лідер Партії регіонів, лідер «Нашої України», Прем’єр-міністр України та Президент України. До ранку, я переконаний, до цього документа приєднаються й інші партнери», — зазначив він. На думку глави держави, це означає, що в основах визначення внутрішнього і зовнішнього курсу України, його спадковості сьогодні поставлено крапку, і більше тих дискусій і різночитань, які були до цього, принаймні у колі підписантів, не буде.

Далі Президент повідомив про своє рішення подати кандидатуру Віктора Януковича на посаду Прем’єр-міністра України. В. Ющенко підкреслив, що розуміє всю складність, яка виникає і на Сході, і на Заході України стосовно чинних результатів виборів і будь-якої кандидатури Прем’єр-міністра, але, на його думку, сьогодні існує унікальний шанс звести обидва береги Дніпра до порозуміння. «У нас є можливість по суті з білого аркуша приступити до реалізації того курсу, який ми декларували на Майдані, і як через толерантність, через співіснування, співжиття вийти на політичну терпимість, говорити про цілі, які нас об’єднують, а не роз’єднують», —наголосив він та додав, що, роблячи крок назустріч парламенту, сподівається, що парламент використає цей шанс конструктивно. «У нас є історичний шанс мати п’ять років стабільної роботи національного парламенту. Чи використають цей шанс політичні сили? Це запитання до них! Але сьогодні Президент подає руку парламенту, іде назустріч і дає шанс реалізуватись такій політиці», — підсумував своє нічне звернення Президент.