Ранкове та вечірнє засідання 3 серпня

На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради Олександр Мороз повідомив: у зв’язку з тим, що призначенню прем’єра має передувати укладання угоди про переформатування парламентської коаліції, питання про обрання голови уряду розглядатимуть у парламенті сьогодні зранку. Адже необхідно підготувати всі належні документи. За словами Олександра Мороза, на сьогоднішньому ранковому засіданні парламенту очікують участі Президента України Віктора Ющенка. Ймовірно також, що цього дня Верховна Рада розгляне і питання щодо суддів Конституційного Суду.

Ранок у парламенті розпочався з оплесків так народні обранці привітали рішення Президента України, досягнуте в результаті тривалих перемовин і складних компромісів, про внесення до Верховної Ради кандидатури Віктора Януковича на посаду Прем’єр-міністра України.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз повідомив, що до парламенту вже надійшло подання Глави держави про надання згоди на призначення прем’єром Віктора Януковича, і тепер має відбутися переформатування парламентської коаліції та буде оголошено про формування коаліції у новому складі.

Представники депутатських фракцій зібралися на погоджувальну раду. Потім лідер фракції СПУ Василь Цушко повідомив: представники чотирьох фракцій — «Нашої України», Партії регіонів, СПУ та КПУ — визначили процедуру призначення Прем’єр-міністра і створення широкої коаліції. Вирішено спочатку провести «круглий стіл» за участю Президента України та лідерів політичних сил і підписати на ньому Універсал національної єдності.

Уповноважений представник фракції Партії регіонів Володимир Макеєнко після погоджувальної ради заявив журналістам, що в проекті Універсалу національної єдності між усіма політичними силами досягнуто компромісів у питаннях НАТО, федералізму, мови та релігії. І політична рада Партії регіонів дала добро на підписання Універсалу.

За словами уповноваженого представника фракції «Наша Україна» Романа Зварича, нова парламентська коаліція називатиметься коаліцією національної єдності. Спочатку планують підписати меморандум між двома фракціями — «Нашою Україною» та Партією регіонів, а потім до них мають приєднатися фракції комуністів та соціалістів.

Уповноважений представник фракції БЮТ Олександр Турчинов заявив: «БЮТ є і залишається послідовною опозиційною силою до тих, хто загрожує національним інтересам і зрадив Україну, до тієї химери, яка сьогодні будується у парламенті».

Доки тривала погоджувальна рада, депутати продовжували працювати за запланованим порядком денним. Зокрема схвалено постанови парламенту про проведення у жовтні нинішнього року дня уряду, присвяченого виконанню Національної програми професійної реабілітації та зайнятості осіб із обмеженими фізичними можливостями, у листопаді — про розвиток фізичної культури та спорту в нашій державі, у січні 2007 року — щодо підсумків проведення відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2006 року та про заходи Кабінету Міністрів України щодо літнього відпочинку дітей наступного року. 13 грудня вирішено провести парламентські слухання про становище молоді в України.

Прийнято також зміни до Закону «Про впорядкування питань, пов’язаних із забезпеченням ядерної безпеки» щодо формування фінансового резерву.

А міністр палива та енергетики Іван Плачков прозвітував у парламенті про стан підготовки до роботи в осінньо-зимовий період.

Депутати взяли інформацію уряду до відома, проте вирішили утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями чинного законодавства на енергетичному ринку України. Головою цієї ТСК обрано народного депутата Андрія Деркача.

Учора депутати вітали з днем народження свого колегу Віктора Коржа.