Своє п’ятиріччя відзначив окремий прикордонний полк Українського козацтва імені П. Сагайдачного Кальміуської паланки, розташований у Тельманівському районі на Донеччині.

Козацтво стало візитною карткою району. Уже кілька років активісти полку разом із міліцією патрулюють села, об’їжджають поля для попередження пожеж, охороняють порядок на випускних вечорах і масових святах, надають допомогу прикордонній заставі в селі Кузнецово-Михайлівка. Торік на прохання командування Чорноморського флоту України надати спонсорську допомогу крейсеру «Гетьман Сагайдачний» відгукнулися керівники сільгосппідприємств і фермери району. Українським морякам передано майже 12 тонн зерна.

— Про авторитет козаків у районі свідчить хоча б те, що серед них — 14 депутатів райради (із 46), близько 90 депутатів сільських і селищних рад, 9 із 15 сільських і селищних голів, —каже отаман полку Сергій Чернявський. — Полк було засновано за підтримки тодішнього голови райдержадміністрації Миколи Костяка. Теперішній голова адміністрації Ольга Афенкіна —головна берегиня нашого полку. З боку районної влади ми відчуваємо підтримку в усіх наших ініціативах.

Однак чи не головний привід для гордощів — молода січ. П’ять років тому загони юних козаків почали діяти у трьох школах району. Тепер у шести школах у лавах цього руху перебувають 350 юнаків та дівчат. Представники молодіжного підрозділу можуть похвалитися перемогами у численних конкурсах і змаганнях. «Козацька родина» Тельманівської загальноосвітньої школи посіла перше місце у всеукраїнському конкурсі із історії українського козацтва. Команда «Степові лицарі» Мічурінської загальноосвітньої школи перемогла на обласному конкурсі стройового вишколу та козацької пісні і посіла призові місця на щорічній міжнародній грі «Майбутній воїн» та обласній грі «Сокіл».

Ми маємо молодь патріотичну, виховану в кращих традиціях і козацтва, і українського народу, — каже С. Чернявський. — За п’ять років зробили спробу створити систему. Основу становлять, безумовно, учні 9—11 класів. Подумуємо заснувати підрозділи «котигорошків» для дітей дошкільного віку. Створюються загони, які об’єднують учнів початкової та середньої школи. Але одна ланка випадає: випускники. Чимало юнаків хотіли б або служити на козацькій прикордонній заставі, або продовжити навчання в вузі, де теж є козацький рух. Якщо цю проблему ми вирішимо, полк поповнюватиметься трудовою молоддю.

Присутній на урочистостях гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк підтримав ідею і пообіцяв, що кращі випускники шкіл Тельманівського району матимуть можливість навчатися в Харківському національному педагогічному університеті, де створено Інститут українського козацтва. «Полк імені П. Сагайдачного — єдиний, який реально сприяє охороні громадського порядку в прикордонній смузі, — заявив М. Пантелюк. — Я гордий, що козацький рух іде зі сходу. Без перебільшення, це і є національна ідея».

На ювілейні урочистості зібрався не лише весь район, а й гості із Криму, Одеси, Сум, Харкова, Росії та Білорусі. Перед районним Будинком культури — вироби народного мистецтва та традиційні страви сіл району: у Тельмановому грецька кухня тісно переплетена із українською. А на сцені цього дня виступили провідні творчі колективи: народний козачий хор, зразковий хореографічний колектив «Фламінго», народна циркова студія «Арабески», народний хор «Криниця» Михайлівського сільського будинку культури, народний квартет бандуристок Греко-Олександрівського сільського будинку культури, вокалісти студії народного співу села Старо-Ігнатівка. «Загалом у районі 19 колективів із званням «зразковий» і «народний», —розповіла завідуюча райвідділом культури Ольга Кирєєва. — Це один із найвищих в області показників. Крім того, у нас 25 клубів, 30 бібліотек і музична школа із двома філіалами. Наші колективи —постійні учасники обласних та загальноукраїнських конкурсів».

Донецька область.