Гарячі часи настали для колективу відкритого акціонерного товариства з газопостачання і газифікації «Дніпропетровськгаз». І не лише тому, що розпал літа. А ще і через гнівні листи і дзвінки жителів Дніпропетровська, що вимагають швидше встановити їм безплатно побутові газові лічильники (ПГЛ).

— У нашій ситуації вийшло, що винні одні, а б’ють інших, — пояснює причину «підвищення температури» перший заступник голови правління ВАТ, головний інженер Володимир Ващинський, до якого кореспондент «Голосу України» звернувся по роз’яснення. — «Дніпропетровськгаз» на газовому ринку півсторіччя. Це державна структура, що сьогодні входить до складу НАК «Нафтогаз України». Ми встановлюємо лічильники і безплатно, і за гроші населення, але лише в зоні своєї діяльності. А це — 18 міст, 32 селища міського типу, 653 сільські населені пункти в області. Міста Кривий Ріг і Дніпропетровськ у нашу зону не входять. Їх обслуговують колеги — ВАТ «Дніпрогаз» і ВАТ «Криворіжгаз». Але вони встановлюють лічильники на своїх територіях за гроші громадян. Тому й плутанина. Адже у «Програмі оснащення житлового фонду Дніпропетровської області лічильниками газу (у зоні діяльності ВАТ «Дніпропетровськгаз») у 2005—2007 роках», затвердженій компанією «Нафтогаз України» торік, що і передбачає встановлення приладів безплатно, бере участь тільки наше підприємство. Але не всі люди це знають. Тому за вимогу платити багато хто тепер лає всіх працівників газових господарств «єдиним списком». Виходить, що нас усіх разом начебто «поставили на лічильник».

Пояснимо ситуацію. З моменту свого створення НАК «Нафтогаз України» активно встановлювала ПГЛ по країні, причому насамперед у її західних областях. Саме там фіксувалися значні втрати газу, здебільшого через експлуатацію устаткування застарілих моделей у житлових будинках, що належать громадянам на правах приватної власності. Фахівці підрахували, що за допомогою лічильників удасться домогтися ощадливого і раціонального споживання природного газу. ВАТ з газопостачання і газифікації західних областей, що входять до складу НАК «Нафтогаз України», недаремно постаралися — сьогодні рівень установлення в їх регіонах побутових газолічильників становить 85—90 відсотків від загального числа газифікованих квартир у житлових кварталах.

Спочатку ПГЛ установлювали на замовлення населення і за його кревні. Тому в західній частині України вибирали прилади дешевші. І частіше купували роторні лічильники, хоча їх якість і метрологічні характеристики залишали бажати багато кращого. Але вже незабаром з’ясувалося, що десятки тисяч «роторів» працюють... проти газовиків. Показники цих «контролерів» набагато відрізнялися від реальної кількості газу, що постачається, і споживаного газу, каже В. Ващинський. Тоді в НАК «Нафтогаз України» прийняли рішення про їх безплатну масову заміну на сучасніші, з урахуванням метрологічних характеристик, — на мембранні. Розмаїття модифікацій було велике: французькі, польські, угорські, словацькі, італійські зразки і вироби вітчизняних виробників. Лічильники, а їх виявилося більш як 80 типів, узаконені і внесені до «Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, дозволеної до застосування в Україні на підставі результатів державних випробувань».

На сьогодні у Дніпропетровській області (у зоні діяльності ВАТ «Дніпропетровськгаз») газифіковано 575 тисяч квартир. Установлення там ПГЛ почалося 1994 року. До кінця 2004-го, тобто за 10 років, було установлено 214,6 тисячі лічильників. Але це становило лише 37,9 відсотка від числа газифікованих квартир. Для активізації роботи з установлення ПГЛ і з метою скорочення втрат природного газу товариство «Дніпропетровськгаз» звернулося до керівництва НАК «Нафтогаз України» із проханням виділити йому кошти на безплатне встановлення населенню лічильників (у зоні дії цього ВАТ) на території Дніпропетровщини. У відповідь на прохання торік у липні компанія затвердила програму терміном на три роки і її фінансування. За цей час було заплановано силами ВАТ «Дніпропетровськгаз» безплатно встановити 76,8 тисячі ПГЛ: у середньому по 25,6 тисячі на рік.

— Але сталося так, — каже Володимир Ващинський, — що програма надійшла до нас з НАК лише наприкінці липня минулого року, а її фінансування почалося ще пізніше — в листопаді. Тому довелося серйозно замислитися, як цю програму, розраховану на три роки, виконати за два.

У самій програмі було чітко обумовлено, що ПГЛ мають виробляти вітчизняні заводи. Сьогодні в Україні вже майже 17 таких заводів. Відповідно до вимог усіх нормативних документів було оголошено тендер, у якому торік у грудні брали участь п’ять підприємств і організацій.

«Дніпропетровськгаз» у січні нинішнього року уклав договір на постачання двох тисяч ПГЛ із іншим заводом-виготовлювачем. Постачальником став київський «Шлюмберже УкрГаз метерс компані». Вартість його лічильника становила 189 грн. У лютому, незважаючи на складні погодні умови і сильні морози, вдалося встановити населенню перші 676 штук київського виробництва. Люди не вірили, що їм ставлять лічильники безплатно. І дехто навіть не пускав бригади газовиків у свої будинки.

— Установленню ПГЛ передувала велика підготовча робота, — наголошує Володимир Ващинський. — До неї готувалися завчасно: укомплектували і навчили 80 бригад. Для максимального скорочення часу на установлення приладів у трубоелектрозварювальному цеху нашого ВАТ виготовляли уніфіковані вузли. Завдяки цьому вже в червні нинішнього року було встановлено 4 тисячі ПГЛ, а загалом з початку року (на 19 липня) — 18 тисяч штук. Підраховано, що трирічну програму з установлення лічильників наше підприємство зможе успішно виконати тільки за щорічного встановлення по 38 тисяч протягом двох років. Виграш, упевнені, одержимо за рахунок ощадливого і раціонального використання природного газу і зменшення його втрат.

То як так сталося, що дуже благородна і вигідна для населення ініціатива ВАТ «Дніпропетровськгаз» обернулася для його колективу поряд з вдячністю також і чималим потоком несправедливих докорів і образ? Мабуть, причина в тому, що програма передбачає установлення ПГЛ тільки в раніше газифікованих будинках. Там, де газ використовується для опалення і гарячого водопостачання, а також переважно для громадян, що мають пільги і субсидії. Негативний резонанс був тому, що не вся область потрапила під програму. Причому в Дніпропетровську і частково в Дніпропетровському районі (зона обслуговування ВАТ «Дніпрогаз»), а також у Кривому Розі і Криворізькому районі (зона ВАТ «Криворіжгаз») у жителів узагалі був напівшоковий стан. І коли на сусідніх вулицях чи в сусідніх селах одним установлювали лічильники безплатно, а іншим — за гроші, обурення було чимало.

— Багато хто, мабуть, не знає, що в Дніпропетровській області функціонують одночасно три юридично самостійні відкриті акціонерні товариства з газопостачання і газифікації: крім нашого, ще ВАТ «Дніпрогаз» і ВАТ «Криворіжгаз», — каже голова правління ВАТ «Дніпропетровськгаз» Геннадій Алексєєнков. — І ми не маємо відповідати за виробничо-господарську діяльність один одного. А тому, мабуть, і пішов несправедливий «негатив» на нашу адресу.

З моменту одержання програми (кінець липня минулого року), початку надходження від НАК коштів під неї (кінець листопада 2005-го) було ще 36 днів між ухваленням рішення про проведення тендеру і укладанням договору на постачання ПГЛ (подання оголошення в пресу, одержання тендерних пропозицій, час для можливих спростувань результатів тендеру). У підсумку реальна установка лічильників стартувала тільки в лютому нинішнього року. До цього часу на банківському рахунку нагромадилися вільні кошти під програму, яка з об’єктивних причин ще не починалася. І керівництво ВАТ прийняло тоді рішення — використати частину цих грошей для вчасної виплати зарплати працівникам підприємства. Взяли і дуже швидко потім повернули усе, що позичили, знову на рахунок.

— Нецільового використання коштів не було, — переконує Геннадій Алексєєнков. — Це не бюджетні, а наші корпоративні кошти. Частину вільних грошей, для загальної користі, було вирішено також тимчасово спрямувати на депозитний рахунок. Ці дії жодним чином не стримували саме виконання програми: у нашому ВАТ постійно були вільні кошти — від 200 тисяч до мільйона гривень.

Сьогодні у «Дніпропетровськгазі» серйозно стурбовані, щоб цих грошей вистачило в майбутньому для виконання всієї наміченої програми — матеріали, необхідні для установки побутових газових лічильників, уже різко подорожчали.

Дніпропетровськ.