У місті Ірпінь будується унікальний медичний комплекс із спеціалізованою науковою й клінічною базою. Він не має аналогів ні в нашій країні, ні в Європі. «Голос України» уже писав про спорудження цієї клініки, і ми з великою увагою стежимо за реалізацією цього проекту, що так потрібний Україні.

На Заході такі клініки з’являються здебільшого на основі вже наявних лікувальних установ: просто добудовують корпуси, де розміщуються нові відділення, необхідність яких обумовлюється розвитком медицини. А у нас зводитимуть приміщення вже з урахуванням найперспективніших напрямів у лікуванні: великий діагностичний центр, радіологічне відділення, нейрохірургія, загальна хірургія, урологія, гінекологія, травматологія і, що наголошується особливо, — великий реабілітаційний комплекс.

Перший крок у мільйон євро

За рік, що пройшов з часу виділення міськрадою Ірпеня землі під будівництво, в проект уже вкладено майже мільйон євро. До того ж це гроші інвесторів, один з яких — Сергій Скуртов — віце-президент корпорації «Інком». Саме він став головною рушійною силою серед «батьків-засновників» клініки. Так склалася доля, що кілька років тому йому довелось завести великі знайомства з німецькими медиками, які згодом переросли не просто в дружні, а й у партнерські стосунки. Тому не дивно, що клініка «Ведау» у місті Дуйсбург (Німеччина) погодилася взяти на стажування українських фахівців, а також відрядити своїх лікарів до Ірпеня і навчати на новітній апаратурі на місці. А взагалі, за задумом керівництва, медична клініка, будівництво якої розпочинається в Ірпені, незабаром перетвориться на великий науковий і навчальний центр.

Фізики-медики потрібні вже сьогодні

У нашій країні сьогодні є майже 780 тисяч онкологічних хворих. І щороку додається ще 150 тисяч, заявив недавно в. о. міністра охорони здоров’я України Ю. Поляченко. Тому в новій клініці, розрахованій на 350 хворих (із них 40 ліжок — дитяче відділення), стоятимуть два лінійні прискорювачі, що опромінюватимуть злоякісні клітини, і магніторезонансні томографи. Взагалі, каже директор майбутньої клініки Анатолій Бабушкін, таких прискорювачів для України потрібно щонайменше 100. У клініках країни вже є кілька таких апаратів, але жоден з них не функціонує: немає спеціальних приміщень і, найголовніше, немає фахівців, які могли б на них працювати. Тому, підкреслює Анатолій Семенович, фізики-медики нам потрібні вже сьогодні — майже рік їм доведеться вчитися. Другий німецький партнер центру — клініка «Реппінер» (м. Нейруппін) — також готовий прийняти на стажування наших фахівців і відрядити своїх фахівців-радіологів.

Звідки з’явилася така необхідність у лінійних прискорювачах? Річ у тім, що цей апарат працює цілеспрямовано — на відміну від традиційного опромінення він знищуватиме пухлину, не зачіпаючи здорові тканини. А це дуже важливо! Адже нині поряд з користю лікарі-радіологи змушені заподіювати людині шкоду, піддаючи опроміненню весь організм.

Скільки коштує бути здоровим

Так, і зараз щодня наші й закордонні фахівці рятують сотні й сотні життів, даючи надію на видужання від найтяжчих хвороб. І в радянський час «безплатної медицини» (знаю з особистого досвіду. —Авт.) лікування або операція при діагнозі «онко» коштували аж ніяк не дешево. Але якщо вже і йдеться про плату за здоров’я, то для наших співгромадян має значення порядок цифр — тисячу або десяток, а то і сотню тисяч гривень може заплатити не кожний. Тому особливо важливо, вважають «батьки» клініки — А. Бабушкін і найвідоміший український професор-нейрохірург В. Розуменко, що лікування в їхньому центрі коштуватиме втричі дешевше, ніж у Європі. Зазначу, що кожний рік 350 українських дітей одержуватимуть кваліфіковану допомогу фахівців лікувального центру безплатно.

Так, клініка — проект приватний, але інвестори не женуться за прибутками. Хоча б тому, що, хоч як це дивно, не ставлять собі за мету відразу «відбити» гроші. Плановано, що період окупності розтягнеться на 12—14 років. Ну а лікарям просто не потрібно буде брати «конвертики з вдячністю»: їхня зарплата стане похідною від європейської, з урахуванням, звичайно, і українських реалій — кілька тисяч доларів. «Хороші фахівці мають одержувати гідну плату за свою працю», — заявляє директор майбутнього центру.

З Божою і людською допомогою

Проект забудови 18 гектарів, на яких буде розташовано хірургічний медичний комплекс із спеціалізованою науковою і клінічною базою, розроблено архітектором Сергієм В’ячеславовичем Бабушкіним. Знаковим є те, що першою будівлею на території клініки буде православний храм Святого Володимира, який спроектовано Ю. Бородкіним. Спорудження церкви вже йде на повний хід. Адже віра і молитва в боротьбі зі страшним захворюванням, що має назву рак, — серйозна допомога і для хворих, і для лікарів.