Ранкове засідання 2 серпня

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Олександр Мороз наголосив, що парламент працюватиме стабільно і ефективно. «Нехай у цьому ніхто не сумнівається», — сказав він. Після цього народні депутати виступили із заявами та пропозиціями.

Зокрема, Володимир Яворівський (БЮТ) закликав народних депутатів підтримати постанову про святкування 100-літнього ювілею Івана Багряного. Іван Бокий (СПУ) засудив «дику провокацію з боку ставленика Березовського Олександра Гольдфарба, спрямовану проти Голови Верховної Ради України Олександра Мороза». Він звернув увагу, що Микола Мельниченко надіслав листа до СБУ з приводу провокативних заяв Олександра Гольдфарба та закликав СБУ вивчити це питання.

Василь Кисельов (Партія регіонів), у відповідь на звинувачення фракції БЮТ стосовно зростання кошторису Верховної Ради України, від імені регламентного комітету зачитав повідомлення, з якого випливає, що представники БЮТ також отримують чималі матеріальні блага: п’ять народних депутатів отримали квартири, 13 — компенсацію за житло, 35 «бютівців» проживають у готелях тощо.

У зв’язку з цим глава парламенту зауважив, що, очевидно, потрібно внести зміни до закону про статус народних депутатів, які передбачали б надання їм тимчасового службового житла. Леонід Грач (КПУ) звинуватив в. о. міністра аграрної політики Олександра Баранівського у тому, що його накази руйнують виноробне підприємство «Масандра». Присутній у залі Олександр Баранівський, реагуючи на цю заяву, повідомив, що сьогодні є вже дві «Масандри», причому до другої — приватної — переводиться майно та торгові марки заводу. З цією проблемою і намагається розібратися міністерство. Зрозуміло, що не обійшлося без політичних заяв. Алла Олександровська (КПУ) заявила, що Президент не має права розмовляти з Верховною Радою з позиції сили, а Левко Лук’яненко (БЮТ) закликав Президента розпустити парламент та оголосити нові вибори.

Затим Верховна Рада ухвалила проект закону «Про ратифікацію Угоди про спільні заходи стосовно запобігання блокаді та відвернення її», ще у 1993 році підписаної у рамках СНД. Як повідомив в. о. міністра оборони Анатолій Гриценко, ця угода створює правові підстави для недопущення застосування будь-яких форм тиску та примусу, спрямованих проти суверенних держав. А оскільки ця угода передбачала, що всі суперечки сторін мають вирішуватися у рамках економічного суду СНД, то, як зазначив голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Віталій Шибко, Україна під час підписання внесла застереження, що можливі спори мають вирішуватися в інших міжнародних судах. За ратифікацію цієї угоди проголосувало 287 народні депутатів.

В. о. міністра аграрної політики запропонував Верховній Раді підтримати законопроект про приєднання України до Міжнародної конвенції з охорони нових сортів рослин. Цей акт забезпечить визнання державами — членами Міжнародного союзу з охорони нових сортів досягнень українських селекціонерів, які займаються створенням нових сортів рослин, шляхом надання їм виняткового права власності. У такий спосіб національні селекціонери отримають правову охорону від інших держав — членів Міжнародного союзу, а також це стимулюватиме іноземних селекціонерів до інвестування у селекцію рослин і виробництво насіння на території України. Цю пропозицію підтримали 284 народних депутати.

Верховна Рада ухвалила також проект закону про внесення змін до статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», які полягають у заміні деяких спеціальних термінів, чим буде усунуто внутрішні суперечності між законодавчими актами України.

Насамкінець в. о. міністра аграрної політики Олександр Баранівський поінформував народних депутатів про ситуацію у сільському господарстві. За його словами, політика на врожайність не вплинула. Зокрема, за шість місяців нинішнього року зростання у сільському господарстві становило 16,1 відсотка, тоді як загалом по економіці — 3,2 відсотка. Зовнішньоторговельний обіг АПК порівняно із попереднім роком зріз на 20 відсотків. В. о. міністра повідомив, що нинішнього року буде зібрано щонайменше 15 мільйонів тонн пшениці, з яких 73 відсотки — це продовольча пшениця (торік цей показник становив трохи більш як 40 відсотків). На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Олексія Корсакова, Володимира Куренного, Олександра Римарука та Степана Глуся.