Головна інтрига вчорашнього дня — чи буде подано до парламенту кандидатуру прем’єра Віктора Януковича, чи Президент таки наважиться на найрадикальніший крок —розпуск Верховної Ради, — розвивалася за всіма правилами детективного жанру.

Напередодні понад десять годин у секретаріаті глави держави за зачиненими дверима тривала зустріч двох Вікторів — Президента України та лідера Партії регіонів. Віктор Ющенко та Віктор Янукович розійшлися далеко за північ на початку другого серпня — останнього дня, коли Президент України мав визначитися: вносити до Верховної Ради запропоновану Антикризовою коаліцією на посаду Прем’єр-міністра кандидатуру лідера «регіоналів», розпустити парламент чи обрати третій шлях.

Деталі десятигодинної бесіди тет-а-тет двох Вікторів тримали в секреті. Але, судячи з коротких коментарів, конкретних домовленостей досягнуто не було. «Універсал національної єдності може бути підписано», — заявив В. Янукович після зустрічі з Президентом. Однак лідер Партії регіонів зауважив, що спочатку має бути підписано Універсал, а потім — коаліційну угоду «з доповненням, з урахуванням об’єднання коаліції та «Нашої України». Водночас В. Янукович висловив сподівання, що Універсал національної єдності підпише й КПУ, залишившись у складі парламентської коаліції. А це важко вписується в попередній сценарій... І все-таки Віктор Федорович не втрачав оптимізму: «У нас із Президентом є загальне бачення стосовно вирішення багатьох питань, які виникли при обговоренні змісту Універсалу, — сказав він. — Мені здається, що в багатьох напрямах ми дійшли згоди. Але я хотів би, щоб ми швидше рухалися на шляху вирішення розбіжностей, які виникли». Найзагадковішим, зі слів В. Януковича, було те, що питання внесення до парламенту його кандидатури на посаду прем’єра на зустрічі з В. Ющенком не обговорювали.

Інші подробиці зустрічі глави держави з його головним опонентом на минулих президентських виборах не розголошували й чільники Партії регіонів. Народний депутат України Тарас Чорновіл в інтерв’ю журналістам сказав, мовляв, йому відомо лише те, що переговори були «дуже важкі», що «був шантаж, тиск і спроби викривити позицію «регіоналів». Проте депутат мав «дуже високу надію», що Універсал буде підписано, а кандидатуру Прем’єра внесено. А у разі найкритичнішого варіанта розвитку подій — розпуску парламенту — парламентарій пообіцяв «жорсткі дії» з боку найчисельнішої у парламенті фракції. «Це може бути непідкорення Указу Президента, якщо його буде внесено з порушенням Конституції», — сказав Т. Чорновіл і не виключив у разі видання президентського указу про розпуск Верховної Ради і дострокові вибори проведення спеціального засідання парламенту та початок процедури імпічменту Президента.

Про намір розпочати в разі розпуску парламенту процедуру імпічменту Президента України заявили і комуністи. Однак соціалісти на такі гарячі заяви відреагували спокійно. «Без прийняття закону про спеціальні комісії Верховної Ради, як того вимагає Конституція, без наявності КС, усе, що заявляють політики, — це бажання. А юридичної бази немає», — наголосив лідер фракції СПУ Василь Цушко.

У «Нашій Україні» також іще сподівалися на оптимістичну долю Універсалу. Заступник голови ПППУ, що входить до блоку, народний депутат Микола Оніщук в інтерв’ю журналістам повідомив: скликається засідання політради «НУ», яка вирішуватиме питання стосовно підтримки кандидатури на посаду прем’єра лідера «регіоналів». «Якщо рішення, відзначені в Універсалі, будуть підтримані Партією регіонів, то можливо буде перейти до розгляду відповідних питань», — сказав він. І додав, що «треба очікувати системних рішень у ситуації, що склалася». Першим з яких, на погляд депутата, може бути підписання Універсалу, що стане відправною точкою, за якою, можливо, відбудеться призначення В. Януковича прем’єром і формування уряду. А на вчорашньому засіданні фракції «НУ», за його словами, наголошували на потребі дотримуватися в Універсалі таких основних положень: унітарність держави, статус державної української мови тощо. А рішення, чи голосувати за кандидатуру лідера «регіоналів», якщо Президент таки внесе його кандидатуру до Верховної Ради, на засіданні фракції, за словами депутата, не приймали.

Коли верстався номер, у секретаріаті глави держави тривала зустріч Президента з лідерами політичних сил, представлених у парламенті. За кілька хвилин до її початку прес-служба Президента розповсюдила інформацію про те, що Віктор Ющенко надіслав Голові Верховної Ради Олександру Морозу, заступникові Голови ВР Адаму Мартинюку та керівникам усіх парламентських фракцій листи, в яких запропонував їм взяти участь у консультаціях згідно з частиною третьою статті 90 Конституції України щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради.

За словами прес-секретаря глави держави Ірини Геращенко, на цьому зібранні обговорювали два можливі варіанти розвитку подій: чи все-таки сісти політикам за «круглий стіл» перемовин і підписати Універсал національної єдності, чи розпустити парламент. Каменем спотикання залишалися ті самі питання: мова, федералізм, вступ до НАТО, релігія. Речниця глави держави повідомила: Президент оголосить своє рішення у телезверненні до українського народу.

За словами речниці глави держави І. Геращенко, у своєму вступному слові Президент виклав загрози, які, на його думку, сьогодні постали в політичному житті країни, зокрема, та дискусія, яку було штучно привнесено політичними силами на початку виборчої кампанії, щодо єдності та безпеки країни. Віктор Ющенко наголосив на потребі знайти консолідовану позицію політичних сил щодо зовнішнього та внутрішнього курсу України і таки сісти за стіл переговорів.