Погода сприяє жнивам на Волині. Хоча масово комбайни в поле вийшли лише чотири дні тому, ранні зернові в області вже обмолочені майже на 25 відсотках площ, погектарний намолот становить 23 центнери з гектара. Це на 1,4 центнера менше, ніж було торік.

Однак втрату врожайності цілком компенсує якість зерна. Майже 45 відсотків його відповідає третьому класу, 50 —четвертому і лише 5 — п’ятому. Минулого року третім класом значився лише кожен двадцятий зібраний центнер, решта було нижчого гатунку. Як розповів начальник головного управління агропромислового розвитку Анатолій Аршулік, окремі сорти пшениці містять 27—29 відсотків клейковини, тобто відповідають показникам першого класу.

У СТОВ «Городище» Луцького району, яке очолює заслужений працівник сільського господарства Анатолій Никонюк, чотирма комбайнами «Дон» і «Клаас» щодня обмолочують 100—120 гектарів зернових, кожен з яких видає в середньому по 45 центнерів добірного збіжжя. І цей показник, запевняє Анатолій Никонюк, з дня у день зростатиме. Адже попереду збирання найкращих площ. На одній з таких, що біля урочища Дубова Корчма, довелося побували вчора. З кожного із 160 гектарів пшеничного лану тут планують намолотити по 60—65 центнерів. Прекрасний урожай дасть ячмінь, не менш як по сто центнерів зерна з гектара — кукурудза. Відмінна і якість збіжжя. Так, пшениця «Донецька напівкарлик» містить 27 відсотків клейковини і 14,9 відсотка білка, «Поліська 90» — відповідно 24 і 12,9 відсотка. Тобто короваї з них будуть пишні та смачні.

Волинська область.