У стародавньому місті Миргороді на Полтавщині, що нині, за словами поета-класика, геть не те, як і його Хорол з мальовничими берегами, центральна районна лікарня нещодавно відзначила своє 200-річчя. Майже тисяча людей у білих халатах складають колектив цієї багатопрофільної лікувально-профілактичної установи, яку очолює депутат райради Олександр Хавер — лікар з 35-річним стажем, котрий виховав сина Юрія Олександровича, хірурга, який виконує нині обов’язки завідувача відділення. Лікарня має 14 відділень, спеціалізованих кабінетів і лабораторій, оснащених сучасним медичним обладнанням. До послуг пацієнтів — п’ятиповерхова поліклініка, побудована в самому центрі цього курортного містечка.

...Починалося лікування тут два століття тому з того, що на одного лікаря припадало більш як 30 тисяч пацієнтів у кількох волостях, і він намотував сотні верст, роблячи по 250 виїздів на рік.

Протягом 200 років кваліфіковану медичну допомогу отримали понад 25 мільйонів мешканців мирного міста. Лікарі тут були знатні. Хворі боготворили Н. Кашинського, О. Богаєвського, який написав 85 наукових праць, він другим у Російській імперії робив складні операції на шлунку, став доктором медицини. Відомий офтальмолог С. Фон-Єрн ще на початку минулого сторіччя успішно видаляв катаракту. Вони творили славу лікарні і стали наставниками наступних поколінь медиків. Утворювалися династії лікарів — Таряників, Піддубних, Павловських, Чуприн, Сердюків, Афанасьєвих, Хаверів...

Колектив живе насиченим життям, має традиції, шанує ветеранів, які охороняли десятиліттями здоров’я земляків. «Біле серце» — традиційне свято сестер милосердя, «Лікар року» — конкурс теж щорічний. На спартакіаді працівників медичних установ Полтавщини миргородці представили учасників з усіх видів програми змагань, а волейбольна команда лікарні, де капітаном головний лікар Олександр Хавер, стала, звичайно ж, чемпіоном.

Вадим ЛІСНИЙ(Укрінформ, спеціально для «Голосу України»).