Коли верстався номер — 16.30, джерело в Партії регіонів повідомило, що Президент України та переговорна група від «регіоналів» дійшли згоди, що глава держави найближчим часом внесе до Верховної Ради кандидатуру Віктора Януковича на посаду Прем’єр-міністра України. І що послідовність кроків, згідно з досягнутими домовленостями, буде така: підписання Універсалу національної єдності, внесення кандидатури прем’єра В. Януковича до Верховної Ради, затвердження цієї кандидатури парламентом, підписання договору про коаліцію, до якої ввійде і «Наша Україна», затвердження суддів Конституційного Суду і формування Кабінету Міністрів.

Тим часом політрада «Нашої України» оприлюднила заяву, що підтримає рішення Президента України про розпуск парламенту, якщо провідним політичним гравцям не вдасться домовитися.

А зранку на Банковій очікували завершального етапу «круглого столу» за участю глави держави та лідерів політичних сил і підписання Універсалу національної єдності. Однак це затягувалося на невизначений час, і опівдні заговорили, що Президент проводить консультації щодо дострокового розпуску парламенту та оголошення нових виборів згідно зі ст. 90 Конституції України. А по обіді знову готувалися до підписання історичного документа.

Інтрига досягла кульмінації, адже сьогодні, другого серпня, — останній за Конституцією день, коли глава держави може або внести до Верховної Ради подання про призначення прем’єра, або припинити історію нинішнього парламенту.

Напередодні близько півночі спеціальна робоча група начебто завершила опрацювання узгодженого документа «круглого столу». Офіційно говорили лише про декілька неузгодженостей між основними політичними гравцями — у питаннях вступу України до НАТО, федералізації та мови. «Президент підняв планку на такий високий рівень, що кожна політична сила має визначитися — або відмовитися від своїх хибних політичних лозунгів задля України, або все-таки наполягати на них і рвати Україну на шматки», — стверджував номер один у виборчому списку «Нашої України», в. о. Прем’єр-міністра України Юрій Єхануров.

Однак «круглий стіл» та підписання Універсалу національного єднання перенесли на невизначений термін. А опівдні Президент почав зустрічатися з лідерами політичних сил, але вже не щодо підписання універсалу, а щодо розпуску парламенту та дострокових виборів. Першою, з ким зустрівся Віктор Ющенко, була лідерка БЮТ Юлія Тимошенко. Спілкуючись потім з журналістами, вона повідомила, що глава держави дедалі більше схиляється до думки про розпуск Верховної Ради. А універсал, на її погляд, не буде підписано найближчим часом або, можливо, й ніколи. «Універсал, такий, як його хоче бачити Президент України, підписати неможливо з Партією регіонів, — сказала Ю. Тимошенко. — Бо для них ці цінності є абсолютно чужими і неприйнятними». Вона також заявила, що в разі розпуску парламенту БЮТ піде на нові, дострокові, вибори разом із «Нашою Україною» та іншими патріотичними силами.

Потім Президент спілкувався за зачиненими дверима з лідером фракцій «Наша Україна» Романом Безсмертним та Партії регіонів Віктором Януковичем. Прес-служба глави держави повідомила і про заплановану зустріч В. Ющенка з Головою Верховної Ради О. Морозом.

Після зустрічі з лідером фракції «Наша Україна» та головами політичних сил, які входять до цього блоку, речниця глави держави Ірина Геращенко повідомила, що Президент України запропонував-таки підписати на завершальній частині «круглого столу» Універсал національної єдності, узгоджений робочою групою. І в цьому універсалі, за словами прес-секретаря Президента, мають бути зафіксовані позиції щодо єдності України, необхідності гармонізації недосконалої політичної реформи, єдиної державної української мови та розвитку мов національних меншин, незмінності ринкової політики України тощо. Водночас І. Геращенко зауважила: 25 липня Президент України згідно з Конституцією отримав право на розпуск парламенту і відповідному указу Президента мають передувати політичні консультації з керівництвом парламенту та лідерами депутатських фракцій. І Віктор Ющенко проводить такі консультації. Логіка Президента, за словами його речниці, така: «Є парламентська криза, і її може бути вирішено двома шляхами: перший шлях — це пошуки порозуміння і компромісу на «круглому столі», другий, як останній аргумент, — шлях дострокового припинення повноважень нинішньої Верховної Ради». Але який саме шлях буде обрано, залишалося загадкою до останньої хвилини.