Ранкове і денне засідання 1 серпня

На початку засідання представники фракцій виступили із заявами та пропозиціями. Зокрема, Євген Мармазов (КПУ) від імені фракції висловився проти вступу України до НАТО та закликав забезпечити дотримання позаблокового статусу. Микола Оніщук («Наша Україна») висловив сподівання, що вже цього тижня буде сформовано Конституційний Cуд. Олег Ляшко від фракції БЮТ закликав скоротити витрати на утримання Верховної Ради України та запропонував підтримати законопроект про ліквідацію пільг народних депутатів. У зв’язку з цим Голова Верховної Ради Олександр Мороз зазначив, що видатки на діяльність парламенту протягом останніх років не перевищують 0,5 відсотка бюджету, а підвищення зарплати депутатам відбулося за рішенням уряду Юлії Тимошенко.

Олег Царьов оголосив заяву фракції Партії регіонів з приводу ситуації у Дніпропетровській обласній раді, котра досі не може розпочати свою роботу.

Після цього Верховна Рада України ухвалила проект закону про приєднання України до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів. Як зазначив заступник міністра транспорту і зв’язку Семен Король, ця конвенція встановлює умови відшкодування збитку, спричиненого втратою чи пошкодженням вантажу, передбачає процедуру вирішення претензій і позовів, що виникають через ці суперечки, визначає граничний термін, встановлює відповідальність та підстави для звільнення перевізника від відповідальності тощо. Оскільки ухвалена ще у 1956 році конвенція поширює свою дію на країни Євросоюзу та країни СНГ, то її ратифікація створить підґрунтя для інтеграції національної транспортної системи у загальноєвропейську та світову. За прогнозами міністерства транспорту та зв’язку, це дасть можливість на 15—20 відсотків скоротити строк доставки вантажів до місця призначення. Водночас Україна залишає за собою право не застосовувати положення статті 47 конвенції, яке встановлює механізм передачі спорів сторін до Міжнародного Суду ООН. Семен Король зазначив, що це пов’язано зі значними розмірами можливих міжнародних санкцій, до чого наша країна ще не готова. Проте це не позначиться на виконанні конвенції, оскільки у нас є відповідні міждержавні угоди з кожною країною.

Далі Верховна Рада України розглянула проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо архітектурної діяльності» з урахуванням пропозицій Президента. За словами міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Павла Качура, Президент не погоджується з положенням закону, яке передбачає створення академії архітектури України, оскільки це питання належить до компетенції уряду. Також Президент заперечує проти включення до закону положення про надання головним архітекторам та іншим посадовим особам спеціально уповноважених органів містобудування та архітектури права здійснювати творчу діяльність, пов’язану з проектуванням об’єктів, котрі планують збудувати на території їх адміністративної діяльності. Щоб уникнути з їхнього боку можливих зловживань, пропонується проекти таких посадових осіб затверджувати відповідними органами вищого рівня, оскільки «ніхто не може бути суддею у власній справі». Враховуючи те, що зазначені пропозиції повністю підтримав Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, за цей законопроект проголосували 309 народних депутатів. Парламент відмовився підтримати постанову «Про відзначення 100-річчя від дня народження видатного українського письменника, громадсько-політичного діяча, непохитного борця за незалежність України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Івана Багряного» — за цей документ проголосували лише 72 народні депутати.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народного депутата Петра Симоненка.