Вечірнє засідання 31 липня

Верховна Рада України розглянула проект закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму та зміни до статті 258 Кримінального кодексу України, необхідність ухвалення яких зумовлено приєднанням до конвенції. Як зазначила заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, Україна, приєднуючись до конвенції, зробила декілька застережень. Вони, зокрема, стосуються невидачі іншим країнам власних громадян та зобов’язання кожної країни здійснювати переслідування громадян, які підозрюються у тероризмі. Відповідно до статті 19 конвенції, у разі одержання запиту від будь-якої країни, з котрою у нас немає договору про співробітництво у кримінальних справах, Україна зобов’язується вважати цю конвенцію міжнародно-правовим актом, який є підставою для прийняття рішення стосовно видачі іноземного громадянина чи людини без громадянства, яких переслідують на території іншої держави. Що стосується змін до Кримінального кодексу, то, за словами Інни Ємельянової, пропонується розширити статтю 258 такими складами злочину, як публічне підбурювання до вчинення терористичної діяльності, навчання терористичній діяльності та залучення до неї.

Співдоповідач, голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Микола Джига зазначив, що Верховна Рада, безумовно, мала б ратифікувати Конвенцію про запобігання тероризму, якби одночасно із законопроектом про ратифікацію було подано усі законопроекти, необхідність ухвалення яких випливає із змісту конвенції. Комітет запропонував Верховній Раді України повернути ці законопроекти на доопрацювання.

Після обговорення головуючий на сесії Адам Мартинюк запропонував народним депутатам ратифікувати конвенцію із застереженням, що закон про ратифікацію набере чинності з моменту вступу в дію змін до статті 258 Кримінального кодексу України. Парламентарії підтримали цю пропозицію.

Насамкінець Верховна Рада ухвалила постанову про персональний склад тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування звинувачень у підкупі народних депутатів, вивівши при цьому зі списку запропонованих кандидатур народного депутата Олега Ляшка, після заяви якого й було утворено цю комісію.