«Повноважень вистачає, грошей би ще», — каже Лідія Гончаренко і підкреслює, що її статус просто парадоксальний: голова сільської в місті (!) ради. Отак колись постановили на вимогу громади села Чорнобаївка-2, що належало до Білозерського району. Тоді ж перейменоване в Степанівку, воно є, фактично, північною околицею обласного центру. Через незручність добиратися до сільради в сусідній населений пункт та в райцентр і прирекли себе люди на урбанізацію. А заодно і на чималий клопіт.

Причетність Степанівки до міста видають хіба що п’ятиповерхові будинки, яких тут аж два!

— Але ж 172 сім’ї в них проживають, — зауважує Лідія Олександрівна. — Проблеми їм дошкуляють значно більше, ніж мешканцям приватних садиб. Хоча і створено тут товариство співвласників багатоквартирних будинків, але проблеми з їх обслуговуванням це не вирішує — грошей нема. На тлі такої «відрізаності» зібрана квартплата — крапля в морі. Розв’язувати питання самотужки сільраді не під силу — другий бюджетний кошик, з якого можна було б фінансувати та поліпшувати добробут сільської спільноти, сам у жебрацькому становищі. Бо селом Степанівку нарекли, а землі — зась!

— Отож і містом не стали, і селом не залишились, бо немає основного джерела наповнення бюджету — землі, — каже голова. Отож з ранку й до вечора їй доводиться щось «пробивати» — то водоканал воду відключив, то маршрутки графіка не дотримуються, то в дитсадок чогось не довезли...

У «міському» селі автору цих рядків доводилося бувати не раз — як депутатові Суворовської районної ради, куди входить Степанівська сільська. А під час цьогорічних перегонів з цікавістю випало спостерігати справжні виборчі дебати! Єдина, запевнили в Комітеті виборців області, громада, котра ініціювала такий захід. Як же хвилювалася Лідія Олександрівна! Але впевнено, зі знанням справи відповідала на всі запитання. Тож і не дивно, що громада знову обрала її, єдину, до слова, серед усіх кандидатів жінку. Удруге обирають її і членом виконкому Суворовської райради.

— Про що мрію, питаєте? Чую часто, колеги скаржаться на нестачу повноважень. — Достатньо їх, грошей би ще, — каже Лідія Олександрівна. — Бюджет треба формувати знизу і залишати в сільраді не 25 відсотків податку, як зараз, а стільки, скільки треба. Якби моя воля, закон змінила б...

Херсон—Степанівка.