Універсал національної єдності: консультації тривають

Минулими вихідними не припинялися консультації між лідерами політичних сил стосовно підписання Універсалу національної єдності. Однак, попри оптимістичні запевнення деяких політиків, документ так і не вдалося підписати. Розбіжності стосувалися, зокрема, мовних і «НАТОвських» питань. «Круглий стіл» було перенесено на понеділок, тобто на вчора. Втім, на момент здачі номера він так і не відбувся.

Затягування переговорів з підписання Універсалу, заявив соціаліст Василь Цушко, пов’язане з відсутністю гарантій подання Президентом Віктором Ющенком кандидатури Віктора Януковича на посаду Прем’єр-міністра. Щоправда, прес-секретар глави держави Ірина Геращенко повідомила: Універсал не вдається підписати через наполягання Президента залишити незмінним курс України.

А Партія регіонів вже заявила, що не визнає мову шантажу й ультиматумів у переговорах про підписання Універсалу національної єдності. У відповідній заяві партії, яку розповсюдила прес-служба, йдеться: «Будь-які погрози розпуску парламенту є порушенням не тільки Конституції і законів України, але і відступом від фундаментальних основ світової і європейської демократії».

Учора, як повідомила прес-служба Президента, Віктор Ющенко обговорив з керівництвом свого секретаріату політичну ситуацію в країні, парламентську кризу та перспективи продовження загальнонаціонального «круглого столу» за участю представників Верховної Ради та громадськості. У нараді також взяв участь т. в. о. Секретаря РНБО України Володимир Горбулін. Глава держави висловив занепокоєння тим, що політичні сили, представлені у Верховній Раді нового скликання, знову обирають для себе мову шантажу замість того, щоб об’єднатися навколо ідеї єдності України та захисту її національних інтересів.

Учора Президент провів політичні консультації щодо ситуації в парламенті з керівником фракції «Наша Україна» Романом Безсмертним. А після обіду глава держави обговорював з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем шляхи врегулювання парламентської кризи, позиції фракцій відносно підписання Універсалу національної єдності та готовність політиків відкинути вузькопартійні інтереси заради об’єднання України.

Після зустрічі з Президентом Віктор Янукович припустив, що Універсал може бути підписано у вівторок.

Водночас лідер регіоналів зазначив, що це не означає підписання нової коаліційної угоди.

Універсал національної єдності, переконаний Віктор Янукович, також підпишуть комуністи, які залишаться у складі парламентської коаліції.

На зустрічі з Президентом, зізнався координатор антикризової коаліції, не обговорювалось затвердження прем’єр-міністра. «Про це не йшлося. Є подання Верховної Ради, на яке він (Президент) повинен дати відповідь. Не скажу, що це питання мене не хвилювало, але я принципово його не торкався», — зазначив лідер Партії регіонів і додав, що посада прем’єра не повинна бути предметом політичного торгу.