На початку засідання погоджувальної ради Голова Верховної Ради Олександр Мороз поінформував присутніх, що з ранку в нього відбулася розмова із відповідальними за підготовку проекту Універсалу національної єдності, і в нього склалося враження, що по обіді він може бути підписаний. При цьому глава парламенту зауважив, що до цього документа не потрібно вносити таких питань, як створення коаліції у парламенті чи про підписання угоди про діяльність коаліції. Стосовно інших питань, то їх потрібно розглядати у такому ключі, як це передбачено в Конституції та законах України. «Йдеться про те, щоб налагодити співпрацю між трьома гілками влади — Президентом, парламентом та урядом».

За попереднім графіком робота парламенту мала закінчитися ще минулого тижня, та оскільки Верховна Рада досі не вирішила одного із ключових своїх завдань — формування уряду, то його засідання триватимуть до завершення цього процесу. «Другого серпня спливає 15-денний термін, коли Президент має обов’язково внести запропоновану коаліцією кандидатуру, і після того як її буде внесено, нам вистачить одного дня, щоб завершити процедуру формування уряду, а до того часу парламент у відпустку не піде», — сказав Олександр Мороз.

Стосовно переліку питань, які можуть бути розглянуті в парламенті цього тижня, то це, зокрема, проект закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму та проект закону про внесення змін до статті 258 Кримінального кодексу України, проект закону про приєднання України до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів, про призначення позачергових виборів окремих міських голів, проект постанови про рішення Кабінету Міністрів щодо ліквідації Одеського інституту Сухопутних військ, проект постанови про провадження Єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і житлово-комунальні послуги. Також пропонується ратифікувати Угоду про спільні заходи стосовно запобігання блокаді та відвернення її, Угоду про привілеї та імунітети Міжнародного кримінального суду і Міжнародну конвенцію з охорони нових сортів рослин.

Після завершення погоджувальної ради лідер БЮТ Юлія Тимошенко повідомила, що її фракція наполягатиме на невідкладному розгляді законопроекту про скасування пільг для народних депутатів, оскільки сьогодні спостерігається тенденція до багатомільйонного збільшення кошторису Верховної Ради. Водночас вона зазначила, що БЮТ не братиме участі у сесійних засіданнях доти, доки Президент не ухвалить свого рішення стосовно майбутнього Верховної Ради.

Після цього голова регламентного комітету Олександр Єфремов, коментуючи заяву Юлії Тимошенко, зазначив, що проблема збільшення кошторису Верховної Ради надумана, бо це питання поки що не розглядалося на засіданні комітету.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, відповідаючи на запитання, чи буде підписано Універсал, зазначив, що його політична сила дуже цінує ініціативу Президента, спрямовану на стабілізацію політичної ситуації в країні, і Партія регіонів готова її підтримати, хоча, за його словами, до деяких пунктів документа потрібно внести доповнення. Також Віктор Янукович, коментуючи заяви деяких політиків, зазначив, що сьогодні Президент є головною дестабілізуючою силою: «Ми повинні поважати інститут Президента і хоч би яка була створена коаліція, вона повинна враховувати програму Президента і співпрацювати з Президентом».

Відповідаючи на запитання, чи може він в ім’я пошуку компромісу відмовитися від посади Прем’єр-міністра, Віктор Янукович відкинув таку можливість, оскільки «таким є рішення коаліції», Партії регіонів та народу України, і висловив сподівання, що Президент подасть його кандидатуру до парламенту.