Моніторинг Парламентської асамблеї Ради Європи щодо України, який буде продовжено, сприятиме подальшому розвитку демократичних процесів у нашій державі, заявили Голова Верховної Ради України Олександр Мороз та Президент ПАРЄ Рене ван дер Лінден на зустрічі в Одесі.

Вітаючи високого гостя на українській землі, Олександр Мороз назвав цю зустріч знаковою. 11 років тому — 1995-го, коли Україна вступала до Ради Європи, глава українського парламенту О. Мороз провів багато бесід із Президентом ПАРЄ Мігелем Мартінесом. «Прийняття України до Ради Європи було дуже важливим моментом, — сказав О. Мороз. — Я прибічник збереження ПАРЄ моніторингу виконання умов, підписаних Україною в 1995 році. І саме позиція ПАРЄ допомагає Україні йти шляхом демократії».

О. Мороз наголосив на потребі зміцнення відносин з єропейськими структурами і, зокрема, ПАРЄ. За його словами, моніторинг, який здійснює Парламентська асамблея стосовно України, є корисним і, незважаючи на позитивні перетворення в розвитку демократії в нашій державі, і Україна, і ПАРЄ однаково відстоюють необхідність продовження моніторингу. «Навіть якби всі питання було вирішено, це має бути системою і одним із напрямів відносин», — вважає Голова Верховної Ради.

У свою чергу, Президент ПАРЄ, також підкреслюючи важливість співпраці цієї європейської структури з українським парламентом, висловив переконання, що останні парламентські вибори в Україні, які, за оцінкою міжнародних спостерігачів, відбулися «чесно і прозоро», дають добрі підстави сформувати уряд, що продовжить політику реформ. «Шлях України в Європу пролягає через виконання зобов’язань перед Радою Європи, — сказав Р. ван дер Лінден. — Моніторинговий процес, який буде продовжено, — це своєрідна допомога і співпраця. ПАРЄ розглядає моніторинговий процес як підтримку, а не кару».

Президент ПАРЄ також відзначив важливість ролі місцевого самоврядування в Україні, яке, за його словами, «підсилює управління на національному рівні». Тому ПАРЄ за допомогою своїх доповідачів також продовжуватиме в Україні моніторинг щодо балансу між регіональною та центральною владою. На це Голова Верховної Ради зауважив, що український парламент підготував до розгляду проект закону про зміни до Конституції щодо посилення ролі місцевого самоврядування, нову редакцію закону про місцеве самоврядування, відповідні зміни до Бюджетного та Податкового кодексів. «І якщо Україна виконає такі зобов’язання, як дотримання верховенства права, забезпечення прав людини і розвиток демократії, тоді вона має хороші шанси на діалог з Євросоюзом», — переконаний О. Мороз.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи є вступ України до НАТО умовою євроінтеграції нашої держави та її повноправного членства у всіх європейських структурах і як вплине посилення європейського вектору України на відносини з Росією, Президент ПАРЄ наголосив: членство в НАТО не є передумовою для членства України в Євросоюзі. Наприклад, Ірландія є членом ЄС, не входячи до НАТО. Р. ван дер Лінден зауважив, що для України є два дуже важливих сусіди — Росія та ЄС. Тож для України є ключовими питання співпраці і з Росією, і з Європою. Водночас О. Мороз зауважив, що в Універсалі національної єдності, який має бути підписано представниками різних політичних сил за участі Президента України, треба виписати таку формулу: НАТО — наш сусід, з яким реалізовуємо програми співпраці. Але питання про вступ до НАТО може вирішуватися тільки після проведення всеукраїнського референдуму. З другого боку, зазначив Голова Верховної Ради, співпраця з Росією передбачає матеріалізацію договору про Єдиний економічний простір (ЄЕП) в частині зони вільної торгівлі без винятків на принципах СОТ. І це може стати одним із механізмів європейської інтеграції без порушення інтересів України та Росії.

Характеризуючи загалом документ, який готується до підписання, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз також висловив сподівання на створення широкої коаліції, яка «має продемонструвати суспільству, що може об’єднатися і реалізувати єдину політику для всієї держави».

Київ — Одеса.

* * *

А під час зустрічі Президента ПАРЄ Рене ван дер Ліндена із одеським міським головою Едуардом Гурвіцем, як повідомляє наш власний кореспондент В’ячеслав ВОРОНКОВ, йшлося про те, що в Одесі очікують проведення експерименту за Указом Президента України про паралельну дію українського та європейського законодавства. «Дії керівництва України є послідовними, — наголосив Е. Гурвіц у бесіді з високим гостем. — Саме це вселяє надію, що такий експеримент розпочнеться в Одесі найближчим часом».