Ранкове засідання 28 липня

Роботу першої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання продовжено до сформування нового складу Кабінету Міністрів України. Відповідну постанову парламенту схвалено 245 голосами. Тобто, нинішню сесію Верховної Ради буде закрито лише після початку роботи новоутвореного Кабінету Міністрів України.

У першому читанні (303 — за) депутати схвалили проект змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» стосовно виплати пенсій громадянам України, які перебувають за кордоном. Чинна редакція цього закону передбачає, що виплати пенсій громадянам України, котрі виїхали на постійне місце проживання за кордон, припиняються.

А законопроект у авторстві народного депутата України Оксани Білозір («Наша Україна») пропонує надати право нашим співвітчизникам за кордоном звернутися до органів пенсійного забезпечення в Україні з заявою про призначення пенсії, завіреною нотаріально та в консульській установі нашої держави в країні їх перебування, не особисто, а через представника. І пенсія, нарахована в Україні, перераховуватиметься на банківській рахунок громадянина, банківські витрати вираховуватимуть за рахунок цієї особи. Як зауважила Оксана Білозір, ця законодавча новація переважно стосується українських заробітчан за кордоном і спрямована на їхній соціальний захист. Депутат наголосила, що цей законопроект не передбачає введення нового виду пенсії чи її збільшення, а лише дає змогу нашим співгромадянам отримувати пенсію, яку вони чесно заробили в Україні і яка вже нарахована Пенсійним фондом. Водночас заступник міністра праці та соціальної політики Олена Гаряча зазначила, що ті громадяни України, котрі виїхали за кордон на тимчасове перебування, і нині мають змогу отримувати пенсію. Інша річ, коли йдеться про тих, хто постійно проживає за кордоном. Бо це, за словами урядовця, «велика проблема і великі кошти». Зрештою закон вирішено прийняти за основу і надалі доопрацювати його з урахуванням усіх пропозицій.

У цілому схвалено зміни до статті третьої Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» (311 — за). У цьому документі йдеться про продовження погашення заборгованості вітчизняним підприємствам ПЕК до кінця нинішнього року, що, на думку уряду, сприятиме оздоровленню фінансового стану енергетичних підприємств.

Парламент також ухвалив закон про ратифікацію Угоди між урядами України та Республіки Корея про реалізацію проекту створення телемедичної мережі Києва. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої (фракція Партії регіонів), згідно з цією угодою, буде виділено грант на суму мільйон доларів для закупівлі новітнього медичного обладнання Київській лікарні швидкої допомоги, онкодиспансеру та іншим лікувальним закладам. Депутати також прийняли постанову Верховної Ради про відзначення 120-річчя з дня народження видатного українського театрального діяча Леся Курбаса, розглянули «різне».