Універсал національної єдності — це документ, який є сигналом для суспільства і про внутрішню та зовнішню політику держави, і про відносини влади. Про це заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз в інтерв’ю журналістам після зустрічі з другим заступником державного секретаря США з питань Європи та Євразії Девідом Креймером.

Водночас глава українського парламенту наголосив, що підписання універсалу суб’єктами переговорного процесу не означає переформатування, тобто розширення чи скорочення парламентської коаліції. Цей документ є досить широким за формулюваннями, тому, на думку Олександра Мороза, це не становить загрози для структурування парламенту. Проте універсал, вважає Голова Верховної Ради, дає підстави «Нашій Україні» зробити крок до розширення коаліції, наприклад, у форматі об’єднання між коаліціями та «Нашою Україною» або в іншому форматі.

Голова Верховної Ради також зазначив, що низка основоположних позицій цього документа, зокрема, про продовження політичної реформи, розвиток місцевого самоврядування, підтримку середнього бізнесу, захист прав власності, співробітництво з різними країнами, входження до СОТ тощо, — це сигнали і для наших партнерів за кордоном, і для вітчизняного суспільства про курс України на перспективу.

«З політичної точки зору універсал — це жест доброї волі для суспільства і міжнародної спільноти», — сказав Олександр Мороз.

Під час бесіди з Девідом Креймером, як повідомила керівник прес-служби Верховної Ради України Вікторія Шведова, глава українського парламенту підкреслив, що Верховна Рада нині працює в конституційному руслі. Обговорюючи деякі питання міжнародних відносин, Олександр Мороз повідомив, що має намір відвідати Російську Федерацію з делегацією, до складу якої увійдуть представники Кабінету Міністрів України, економісти, та провести переговори про перспективи розвитку україно-російських відносин у газовій сфері. Голова Верховної Ради вважає, що вони мають відбуватися за схемою «Газпром» — «Нафтогаз» без посередників». І ця газова схема має бути прозорою.