Вечірнє засідання 27 липня

Під час вечірнього засідання Верховна Рада розглянула проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно форми створення банків та розміру статутного капіталу. Як зазначив голова Нацбанку України Володимир Стельмах, за чинним законодавством банки, що здійснюють свою діяльність на території всієї країни, повинні мати 5 мільйонів статутного капіталу, банки обласного значення — 3 мільйони і кооперативні — 1 мільйон євро. Проте з початку 90-х років, коли організовувались комерційні банки, значно змінився масштаб цін та вартість проектів. Саме тому змінами до Закону «Про банки і банківську діяльність» передбачається запровадження єдиного для всіх фінансових закладів мінімального статутного капіталу у розмірі 5 мільйонів євро. Утім, як наголосив голова НБУ, життя показує, що потрібно створювати банки із капіталом не менш як 15 мільйонів євро. Крім того, законопроектом пропонується змінити організаційно-правові форми банківської системи. Сьогодні, окрім банків, створених у вигляді відкритих акціонерних товариств, також є банки, створені у вигляді закритих акціонерних товариств і товариств з обмеженою відповідальністю, що обмежує їх можливості з мобілізації коштів.

Відтак пропонується, щоб надалі банки створювалися лише у формі відкритих акціонерних товариств. Як зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Петро Порошенко, внаслідок зміни організаційно-правової форми реєстрації банківської установи «будь-який інвестор, будь-який вкладник банку матиме можливість абсолютно вільного доступу до всіх засадничих документів банку», що значно зменшить можливість краху банків та створить умови для їх перетворення у серйозні фінансові установи. Цей законопроект підтримав 301 народний депутат.

Після цього Верховна Рада 289 голосами ратифікувала Сьомий додатковий протокол до Статуту Всесвітнього поштового союзу. За словами заступника міністра транспорту і зв’язку Миколи Щербини, положення додаткового протоколу містять оновлену редакцію місії Всесвітнього поштового союзу, надають визначення таких термінів, як поштова служба, країна-член, єдина поштова територія, свобода транзиту, поштові відправлення та міжнародна поштова служба. Також було ратифіковано угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Йорданського Хашимітського Королівства про повітряне сполучення, яка визначає порядок регулювання міжнародних польотів під час експлуатації ліній між Україною та Йорданією, надає право кожній стороні призначати одне або більше авіапідприємств для здійснення регулярних перевезень між двома країнами, передбачає звільнення зазначених підприємств від імпортних обмежень та державних мит на повітряне судно.

Насамкінець народні депутати розглянули та ратифікували угоду між урядом Республіки Болгарія, урядом Російської Федерації та Кабінетом Міністрів України про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією і Республікою Болгарія через територію України. Голова Держкомітету ядерного регулювання Олена Миколайчук повідомила, що цей договір врегульовує питання, пов’язані із безпекою перевезень, фізичного захисту та розподілу відповідальності сторін у разі аварійних ситуацій. Незважаючи на зауваження деяких депутатів, за ратифікацію угоди проголосувало 279 народних депутатів.